Svenska soldater först i paraden på nationaldagen

Den 14 juli är Frankrikes nationaldag och den högtidlighålls med en militärparad. I år gick svenska soldater först – detta som tack för deras insatser i Mali.

Svenska soldater marscherar i Paris
Svenska soldater marscherar i Paris
Svenska soldater gick först i paraden på nationaldagsfirandet på Champs Elysées i Paris i Paris. Foto: Eric Cadiou/État-Major des Armées
Svenska soldater marscherar i Paris
Soldater ur Task Force Takuba fick hedersplatsen som första förband i paraden. Foto: Eric Cadiou/État-Major des Armées
Svenska soldater i uniform uppställda i Paris
Den svenska styrkan består av 14 soldater från Livregementets Husarer K 3 och fem soldater från Skaraborgs flygflottilj F 7 under ledning av Miguel Riera. Foto: Försvarsmakten

Sverige är ett av åtta länder som bidrar med soldater i Task Force Takuba, den franskledda insatsen i Mali. Därför marscherade svenska soldater på onsdagen längs Champs Elysées i Paris under firandet av den franska nationaldagen.

– Det är stort att få vara en del av detta och ännu större att vi fick äran att gå först i paraden, säger överstelöjtnant Miguel Riera, kontingentschef.

Soldater ur Task Force Takuba fick hedersplatsen som första förband i paraden, därefter följde närmare 5 000 soldater ur de franska väpnade styrkorna. Det gjordes en överflygning av franska flygvapnet och uppvisningsenheten La Patrouille de France flög paraden och färgade himlen i trikolorens färger.

–  Våra svenska soldater har fått beröm av fransmännen såväl för insatsen som för genomförandet av paraden, säger Miguel Riera.

Den svenska styrkan består av 14 soldater från Livregementets Husarer K 3 och fem soldater från Skaraborgs flygflottilj F 7 under ledning av Miguel Riera. På kvällen 13 juli bjöds svenskarna till en mottagning som inleddes med att president Emanuel Macron tackade de länder som bidragit  med trupp till Task Force Takuba. Svenskarna träffade också den franska premiärministern och försvarsministern.