Stort hopp för elitsatsning

Att satsa på en elitkarriär samtidigt som man balanserar jobb är för många en krävande utmaning. Försvarsmaktens elitsatsning, FM elit, gör det möjligt för anställda att fokusera på båda delar. Philippa Magnusson på F 17 berättar om sin sport fälttävlan och vad FM elit innebär för henne.

Philippa Magnusson med sin tävlingshäst Cesar. Foto: Foto:Jonas Holmberg/Försvarsmakten
På väg mot en tävling i Strömsholm och första tävlingen bärandes sin uniform som skräddarsytts för ridning. Foto: Privat bild

Försvarsmakten och träning har alltid haft ett naturligt samband, men sedan 2006 har det sambandet stärkts genom Försvarsmaktens egen elitsatsning. För att få FM elit krävs det att den anställde har som mål att bli eller fortsätta tillhöra det absoluta toppskiktet i sin idrott.

Det innebär att de kan ägna 50 procent av sin normala arbetstid till sin elitsatsning utan att behöva välja bort jobbet eller idrotten.

− För mig är detta helt avgörande för att kunna satsa. Det är en svår ekvation, det är en dyr sport och den kräver mycket tid.

Världens tuffaste gren

Philippa Magnusson tävlar i fälttävlan, den gren som brukar beskrivas som den tuffaste inom ridsport. Här tävlar hon i dressyr, terrängritt och banhoppning. Hindren är både väldigt smala och kan vara så höga som 120-140 centimeter vilket innebär att hästen måste ha full tillit till sin ryttare. Men för att ens kunna fundera på en ansökan om FM elit krävs det att man ligger i minst topp 15 i landet. I fälttävlan innebär det den högsta fyrstjärniga nivån.

− Förra året var första gången jag fick en placering på den högsta nivån och jag var tvungen att komma upp på den här fyrstjärniga nivån för att tillhöra topp 15 i landet.

På den här nivån genomförs inga tävlingar i Sverige utan alla tävlingar sker internationellt. När alla tävlingar sker utomlands innebär det såklart en hel del resor och mycket av tiden spenderas därför på att ta sig till och från tävlingar.

− Jag har precis kommit hem ifrån Tyskland och innan dess var jag i Polen. Jag körde själv hela sträckan och de sträckorna med häst i 80 km/h tar lång tid.

Det är så klart inte tävlingar året om, precis som i de flesta andra sporter finns det hög- och lågsäsong.

− Tävlingssäsongen är som störst mellan april och oktober så mellan dessa perioder kommer jag att jobba mer med FM elit och resterande tiden jobba mer på F 17. Det är över året man ska fördela träningen och jobbet på 50 procent.

 Philippa jobbar just nu som stridsledningsofficer i flottiljstaben. 

− Det handlar såklart mycket om fördelningen mellan FM elit och jobb och att kunna balansera allting så det passar. Det är svårare att ha arbetsuppgifter som ligger löpande eftersom man inte är lika tillgänglig hela tiden men det påverkar inte krigsuppgiften.

Vad är dina mål för FM elit för den närmsta tiden?

− Jag har flera olika mål, dels är det EM i år och dels är det OS i Tokyo 2020, men det stora målet är att helt enkelt ha en riktigt bra säsong. Att hela tiden prestera bra, att bygga mitt varumärke och även att mitt namn ska förknippas med kvalité.

Vilka är dina största utmaningar för att kunna nå dessa mål?

− Det är svårt att hålla hästen helt skadefri hela tiden. För att kunna prestera så bra som möjligt måste hästen vara i toppform vid varje tävlingstillfälle.

I skrivande stund är Philippa på väg mot sin nästa tävling i Strzegom, Polen för att tävla i FEI Eventing nations Cup där Sverige leder serien. Vinnaren i denna tävling kommer även att kvala till OS 2020.