Rekordmånga tjejer ryckte in på F 17

Måndagen den 17 september ryckte årets nya rekryter in på Blekinge flygflottilj, F 17. Av de 69 förväntansfulla, spända och till viss del bävande rekryterna återfanns 24 tjejer. Det betyder att 35 procent av årets F 17-rekryter är tjejer – nytt rekord!

Ida Wiberg (tvåa från vänster), och Daisy Kosutyak (fyra) tillsammans med sina nya rekrytkamrater Oskar, Joel och Andreas framför kasernen som kommer att bli deras hem de närmaste månaderna på flygflottiljen F 17 i Ronneby. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten
Inne på logementet går Ida igenom den personliga utrustning hon just hämtat ut. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten
Att så många tjejer rycker in i år röner intresse. Daisy intervjuas av Sveriges Television på Blekinge flygflottilj. Foto: Jerry Lindbergh/Försvarsmakten

– Här är det krigets krav som gäller som utgångspunkt för alla, men jag är ändå glad över att ha en jämnare könsfördelning än någonsin. En jämn könsfördelning ger oftast ett bättre slutresultat för hela gruppen, säger Louise Norén som är kompanichef på F 17:s grundutbildningskompani.

En av tjejerna som sökt sig till Försvarsmakten är 21-åriga Daisy Kosutyak från Karlshamn. Hon har blivit uttagen som fordonsförare av bland annat drivmedelsfordon.

– Jag hade siktet inställt på att bli skyttesoldat, men så blev det inte denna gång. Men det känns bra ändå. Jag kommer nog söka mig vidare mot skyttesoldat igen vid ett senare tillfälle, säger Daisy.

Daisy kommer närmast från en anställning på en matkedja i Karlshamn och ser fram emot såväl fysiska som mentala utmaningar under den totalt nio månader långa grundutbildningen.

– Jag ser en framtid inom Försvarsmakten. Jag tror att det är en arbetsplats man kan komma långt på, säger hon.

Pliktad

En av de andra tjejerna som är på plats under förmiddagen denna inryckningsdag är 19-åriga Ida Wiberg från småländska Väckelsång. Hon kommer närmast från design- och inredningsstudier. Egentligen var planen att fortsätta studera, men totalförsvarsplikten kom emellan. Årets inryck är nämligen unikt då plikten är tillbaka och för första gången dessutom är könsneutral och därmed omfattar även tjejer.

– Jag har lite blandade känslor över att vara här. Hade jag inte blivit sjukvårdssoldat, så hade jag nog totalvägrat. I denna roll känns det ändå som att jag kan utvecklas och göra nytta, säger Ida.

Främst är det pausen i studierna samt oro över att militärtbildningen kommer att bli tung och slitig som skrämmer.

– Men på senare tid har jag tränat lite extra fys hemma för att vara beredd på det som komma ska. Jag är lite klen, säger hon och skrattar.

De kommande nio månaderna kommer F 17:s rekryter att genomgå såväl gemensam militär grundutbildning för att stärka sin fysik och lära sig militära rutiner och Försvarsmaktens värdegrund, som specifik befattningsutbildning för att uppnå djupare kompetens inom respektive befattning.