Känslosam ceremoni när upprättandet av Gotlands regemente firades

Inför en publik på omkring 1 000 personer, Hans Majestät Konungen, statsministern, försvarsministern och överbefälhavaren tog Gotlands regemente tillbaka den fana som för nästan 13 år sedan lämnades över vid nedläggningsceremonin.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Daniel Martell som lämnade över fanan den 28 maj 2005 var också fanbäraren som i dag tog emot den igen.  
– Det är mycket känslor i dag. Det var med stor sorg jag lämnade ifrån mig fanan förra gången och jag känner en oerhörd stolthet över att få vara den som återtar den och på nytt få föra den över gräset vid Oscarsstenen. 

Även regementschef överste Mattias Ardin var märkbart rörd under sitt tal vid ceremonin. 
– Det är fantastiskt att se att så många har tagit sig hit i dag för att fira den här dagen med oss. En dag som vi längtar efter och som nu äntligen är verklighet. Gotland har återigen ett regemente på ön. 

Gotlands regemente upprättades den 1 januari i år och regementets uppgifter består i att samordna och koordinera all militär verksamhet på Gotland och att fortsätta utveckla försvaret av och på ön. En annan viktig uppgift är att tillsammans med Länsstyrelsen på Gotland hitta metoder och strukturer för ett starkare totalförsvar. 
– Vi har en tydlig uppgift men vägen tar inte slut här. Vi är i början på en flerårig process där vi successivt kommer att växa och utvecklas i flera år framåt, säger regementschef Mattias Ardin. 

En av de mest populära deltagarna vid ceremonin i dag var baggen Harald V som gjorde sitt första framträdande som regementets maskot. Harald är en viktig del av traditionerna på P 18 och han är också Harald som är symbolen på förbandsmärket. 

Harald I påbörjade sin tjänstgöring vid Gotlands regemente 1979 och han hade vid sin avgång befordrats till fänrik. Harald I-IV har bland annat genomfört 16 högvakter och Gotlands regemente är det enda regementet i Sverige som har en levande maskot.