Ny flottiljchef vid F 21

I dag tillträder överste Claes Isoz som flottiljchef på F 21. Det sker vid en chefsbytesceremoni som flygvapenchefen, generalmajor Mats Helgesson, förrättar.

180130 Överste Claes Isoz tillträder som flottiljchef vid Norrbottens flygflottilj
180130 Överste Claes Isoz tillträder som flottiljchef vid Norrbottens flygflottilj
Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Vem är Claes Isoz?

− Jag är 48 år, gift med Åsa och vi har tre barn. Jag är uppväxt i Stockholm men är numera Luleåbo. Gillar att träna, åker gärna längdskidor och är delägare av en skoter. Jag har civilingenjörsexamen från KTH och genomförde min flygutbildning på JA 37 Viggen på F 4 i Östersund. Värnplikten gjorde jag som fällskärmsjägare och började min militära karriär som reservofficer i armén.

− Jag har hunnit med mycket under min tid i Försvarsmakten, allt från olika chefsbefattningar inom flygteknik både som chef för flygsystemsektion och som teknisk chef för flygunderhållsenheten i Uppsala. De senaste 13 åren har jag arbetat vid Försvarsmaktens högkvarter i flera olika befattningar. Den senaste befattningen var chef för uppföljning och analys vid Planerings- och Ekonomiavdelningen. Vi sammanställde Försvarsmaktens årsredovisning bland annat.

− Jag har även erfarenhet av internationella insatser. Under Operation Atalanta, EUNAVFOR, var jag placerad på det operativa högkvarteret som avdelningschef för CJ 1/4, vilket var personal- och logistikfrågor. Senaste internationella insatsen gjorde jag i fjol då jag var placerad i Kabul, Afghanistan, i rollen som rådgivare åt Afghanska flygvapnet.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya uppdrag som flottiljchef för F 21 och chef för Luleå garnison?

− Det är ofantligt kul att komma tillbaka till flygvapnet efter 13 år i Högkvarteret. Att få komma ut på förband i dessa tider när det vänt och förmågeutvecklingen är i fokus. Att Försvarsmakten och vår verksamhet debatteras och syns i media är bra. Det är en positiv utvecklingstrend för Försvarsmakten och flygvapnet där vi tillförs mer resurser för att leverera operativ effekt för det nationella försvaret.

Vilken är den största utmaningen?

− Det är många aspekter, bland annat att hitta en balans mellan uppgifter och resurser, då menar jag inte bara ekonomiska resurser utan även personalen som är den viktigaste resursen. Omfattningen av verksamheten är stor. Krigsförbandens förmågeutveckling är en, samverkan med andra organisationer för utveckling av totalförsvaret i Norrbotten är en annan.

Vad har största prioritet för dig, här och nu?

− Förmågeutvecklingen tätt följd av rekrytering. Eller nej, det är tvärtom. För att citera flygvapenchefen så har vi en utmaning här. Tyvärr har vi alldeles för få kvinnor i Försvarsmakten. Det är en sned könsfördelning. Där måste vi bli mycket bättre på att attrahera och nå ut till hela befolkningen.

− Vi måste ha fokus på verksamhetssäkerhet. ”Mission first – safety always” som vi brukar säga.

Vilka erfarenheter tar du med dig?

− Det blir de samlade erfarenheterna från alla tidigare uppdrag och befattningar. Jag tror jag har mycket att bidra ur ett högkvartersperspektiv − i bägge riktningar.

Hur ska vi lyckas med personalförsörjningen − både bibehålla och rekrytera?

− Vi har inte råd att tappa duktig och erfaren personal. Vi måste bli bättre på att behålla den personal vi utbildar. Genom att erbjuda attraktiv verksamhet, där vi som arbetsgivare och vår verksamhet uppfattas intressant och stimulerande. Vi ska vara tydliga och använda oss av uppdragstaktik, ge mandat och ansvar för att möjliggöra utveckling samt ha ett gott ledarskap.  Den lokala förankringen är viktig och vi måste synas mer där vi kan möta ungdomar.

Korta frågor och svar

Grad: Överste, utnämnd i mars 2015

Favoritmat: Skaldjur

Musik: Latinskt, när det gäller svensk musik gillar jag Laleh och Timbuktu

Favoritfilm/TV-serie: Tittar inte så mycket på TV men jag gillar coola filmeffekter. Ska jag säga en film så blir det Clintans dramafilm ”Gran Torino”.

Sak jag inte kan vara utan: Verktyg. Jag gillar att bygga.

Färg: Grön

Egenskap: Ärlighet