Förberedelserna gick enligt plan

Under fredagen har personalen från de deltagande förbanden arbetat intensivt med de sista förberedelserna inför lördagens huvudflygdag med temat Nordic Air Show. Uppvisningsflygarna har finslipat det sista, stridsfordon har lastats av, tält och mässmontrar har rests och serveringarna har laddat upp med förtäring.

Team 60 finslipar sitt uppvisningsprogram under fredagen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Ett antal flygentusiaster, så kallade plane spotters fick följa fredagens finslipning inför lördagens uppvisningar. Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Helikopter 14 och 16 går inför landning över Team 60:s flygplan. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Norrbottens pansarbataljon från I 19 finns på plats med bland annat en Stridsvagn 122 och ett Stridsfordon 90. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Artilleriregementet A 9 är på plats med artilleripjäsen Archer Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Personal ur Flygbassäkerhetsplutonen kamouflerar sina tält Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Jas 39 Gripen övar inför huvudflygdagen Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
I utställningshangaren jobbas det frenetiskt för att få allting klart till lördagen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Team 60 övar Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten

− Allt har gått enligt plan och i morgon välkomnar vi tiotusentals människor till en mycket trevlig dag innanför grindarna. Huvudflygdagen är ett bra tillfälle för norrbottningarna att få en bättre inblick i Försvarsmaktens verksamhet och att få ta del av flottiljen som annars är stängd för allmänheten, säger Ulf Lindgren, en av de ansvariga i arbetsgruppen för huvudflygdagen.

Det är mycket som ska komma på plats inför flygdagen. På förmiddagen anlände Artilleriregementet från Boden och styrkan från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. På eftermiddagen rullade sedan Norrbottens pansarbataljon in med en stridsvagn och ett stridsfordon 90. I Helikopterflottiljens gigantiska hangar har utställarna jobbat hela dagen för att hinna få upp sina montrar.

Plane spotters på plats

På morgonen anlände en grupp flygentusiaster, så kallade ”plane spotters” för en exklusiv rundvandring på området i lugn och ro. De flesta är från Sverige men i gruppen finns även utländska spotters från Storbritannien och Tyskland.

En av entusiasterna på plats är Tim Jansson som gjorde sin värnplikt på F 21 i mitten av nittiotalet. För honom är plane spotting inte bara en hobby utan även en slags rekreation från det ordinarie arbetet.

− Fantastiskt roligt att vara tillbaka på gamla marker. En väldigt fin line up på årets flygdag. Kul att Team 60 gör stor comeback på årets huvudflygdag och att Lansen flyger igen för första gången sedan 2012, säger Tim Jansson.

Flygning över Boden

De bodensare som inte kan besöka flygdagen har ändå möjlighet att få en glimt av huvudflygdagen. Cirka 10.25 passerar fyra Jas 39 Gripen över kyrkan och Skördefesten i Boden.

Sociala mediER-kändisar gör ”minilumpen”

Under fredag eftermiddag kom sociala medier-kändisarna Big Steve, Joel Wetzel och Amanda Edmundsson till F 21 och fick göra en extrem lightversion av den militära grundutbildningen. Utbildningen kröntes självklart med en flygtur i flottiljens skolflygplan SK 60…

Som sagt, imorgon är det dags. Grindarna öppnar 09.00. Det är fri entré och det går även gratisbussar från busstationen Loet i Luleå till F 21.