Fältvanevecka för rekryterna

Det är en tidig morgon i början av mars och den återvändande kylan är oundviklig med snö så långt ögat kan se. Doften av kaffe är påtaglig och vi möts av ett gäng frusna men glada rekryter som förbereder sig för morgonvisitation

Packning på! Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Många tankar går igenom rekrytens huvud Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Koncentrerad rekryt vid skjutning Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Förste serganten har en snabb genomgång inför nästa moment Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Förflyttning mot skjutvallen Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Det gäller att byta magasin snabbt Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Tidig morgonuppställning Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Omvisitation av förläggningen Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Martina Berglund och Emma Petri Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Kylan är påtaglig Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Genomgång inför skjutmoment Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten
Fiende klockan tolv... Foto: Ali Ravan/Försvarsmakten

Fem veckor har snart passerat sedan de 55 rekryterna ryckte in. Det är den första GU-omgången i Göteborg sedan systemet lades om från GMU till GU. Av dessa 55 rekryter är det 42 som har inriktning att börja jobba som deltidssoldater på 2:a sjukhuskompaniet och de utbildas i nio månader. De övriga 13 har inriktning mot Hemvärnet och avslutar sin utbildning efter fyra månader. 

Under denna veckan på ett skjutfält norr om Göteborg har rekryterna från 61:a pluton, Elfsborgs kompani, genomfört sin första fältvanevecka. Det innebär, som namnet säger, att det övas olika moment i att träna upp sin förmåga att verka i fält. Veckan började med grundläggande förläggningstjänst, där rekryterna lär sig allt från att resa tält till hur man tar hand om den personliga hygienen under de förutsättningarna som råder i fält.

De har de även vapenutbildning där de bland annat får öva enskild soldats åtgärder vid sammanstöt. Under detta moment träffar vi rekryten Emma Petri 22 år som säger att detta hittills har varit det roligaste under utbildningen. Emmas inriktning är mot 2:a sjukhuskompaniet och innan hon ryckte in för sin grundutbildning jobbade hon som hygientekniker.

Det skjuts och övas under förmiddagen och när lunchen kommer börjar dageleven fördela uppgifter inför utspisning av lunchen. Efter ett kort uppehåll börjar det blåsa och snöa igen, men det är inget som verkar påverkar humöret på rekryterna eftersom det är klassiskern korvstroganoff på menyn. Den positiva effekten av varm mat är tydlig och vi passar på att fråga rekryten Martina Berglund 26 år om vad som har varit bra och mindre bra hittills.

- Jobbigaste har varit kylan, men det har varit väldigt roligt att få öva åtgärder vid sammanstöt, tycker Martina.

Martina är utbildad sjuksköterska och även hon har inriktning mot 2.a sjukhuskompaniet. Tiden rusar iväg och plötsligt är lunchen slut, rekryterna tar på sin stridsutrustning inför nästa skjutmoment. Vi passar på att fråga Martina innan hon försvinner med sina kamrater om hon hade farhågor inför grundutbildningen.

- Min största farhåga var att inte klara av vissa moment under utbildningen och inte bli godkänd. Men hittills har jag klarat av allt, mycket tack var att hela gruppen hjälps åt och att vi klarar alla utmaningar tillsammans säger hon och ler.

 När de inte är på övningar har 61:a pluton förläggning på Känsö i Göteborgs södra skärgård.