På väg till Portugal

Om några veckor startar Nato-övningen, Trident Juncture i Portugal. En övning F 21 kommer att delta i, men för att det ska vara möjligt krävs det att allt materiel först kommer på plats.

Daniel Lindealv, transportledare. Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten
Foto: Helene Nyberg/Försvarsmakten

Tidigt på måndags morgonen påbörjade personal ur 22:a flygunderhållskompaniet och 234:e underhållsplutonen sin färd mot Portugal. I sin last återfinns allt ifrån containrar som ska fungera som lokaler under övningen till reservdelar. Materielet kommer transporteras både längs väg och via färjor för att nå slutdestinationen. En resa som beräknas att ta sammanlagt elva dagar.

− Det är ett bra tillfälle för oss att öva vår förmåga att genomföra stora förflyttningar i egen regi och dessutom är det kostnadseffektivt, säger transportledare Daniel Lindealv.

Innan transporterna kan genomföras krävs ett stort planeringsarbete av logistiksektionen från 2:a flygbasbataljonen och 1:a flygbasbataljonen från F 17. 

−Det är mycket att tänka på, allt ifrån hur det ska packas till tillstånd för att kunna passera landsgränser med militärt materiel.

Efter att övningen avslutats ska allt materiel tillbaka till F 21 och de i sig är en liten utmaning.

− Vi åker när det är sommarväglag men kommer tillbaka när det krävs vinterdäck. För att lösa det har vi helt enkelt med oss vinterdäck och annan vinterutrustning.

Karta