En dag med historiska minnen och tro på ett försvar av vårt land

Årets regementes dag slog tidigare års besökssiffror då i runda tal 2 500 besökare var intresserade av att se förbandets verksamhet och prata med soldater. Att få åka Bandvagn 410, söka efter ammunition, som för dagen var en guldchokladpeng, var några av de saker som lockade besökarna.  

Nils-Erik och Anton Landström från Bodafors. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Nässjö Ski var intresserade av att prova på Military training original. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Personal från Ing 2 belönades för sin insats vid branden i Gamla stan. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Medaljering av Mali 00. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten

Under dagen fick besökarna möjlighet att se förevisningar av fältarbetsfunktionen, minbrytning, brobygge samt ammunitions- och minröjning. Personal från förbandet fanns på plats vid uppställt materiel och var behjälpliga med information och stöd för de som var intresserade av att klättra på fordon eller prova olika utrustningar.

Nils-Erik Landström och Anton Landström från Bodafors var på plats för att både blicka bakåt och se framåt i försvarets historia och framtid.

– Jag känner av historiken när jag är här och det känns så högtidligt, sa Nils-Erik som gjorde värnplikten 1963 samt ett antal repmånader efter det. Det är en respekt och stolthet för historien samt för det nutida och framtida försvaret av vårt land, sammanfattade Nils-Erik sina känslor för dagen.

Anton som lärt sig mycket om det svenska försvaret av sin morfar Nils-Erik, hade funderingar på en framtid i försvaret.

– Det är klart man vill försvara sitt land men jag får se hur jag gör, sade han. Och lite senare fram på dagen så stod både han och morfar på plats för att få information om den grundläggande militära utbildningen.

Nästa gång Ing 2 visar upp delar av sin verksamhet kommer att vara på nästa års Försvars och blåljusdag, men exakt när och var får vi återkomma med.