Stort intresse när Södra skånska regementet öppnade sina dörrar

Regementets dag på revingehed

Solen strålade, besökarna välde in på regementet och många stolta försvarsmaktsanställda fick visa allmänheten och anhöriga vad de egentligen gör om dagarna.

Stridsförevisning Regementetsdag P 7
Stridsförevisning Regementetsdag P 7
Stridsförevisningen sett från ett stridsfordon 90. Foto: Försvarsmakten
Regementetsdag P 7
Familjen Ide väntar i solen på att stridsförevisningen ska börja. Foto: Försvarsmakten
Regementets dag P 7
Daniel Nilsson, Leonora Vikande, Angelique Vikander och Ryan Vikander besökte regementets dag för andra gången och tyckte det var en perfekt utflykt över dagen. Foto: Kalle Bendroth/Försvarsmakten

Det var många, närmre 15 000 personer, som kom till Södra skånska regementet under lördagen för att se våra soldater och officerares vardag. På stora delar av regementsområdet är tält uppslagna, materiel framdukad och bredvid står personal från P 7:s förband och svarar på frågor från nyfikna gäster.

Under en stor ceremoni talar tillförordnad regementschef Peter Nilsson om såväl vad som har presterats som om hur framtiden ser ut.

"Jag vill se hur min bror jobbar"

Efter ceremonin sitter familjen Ide och väntar på den kommande stridsförevisningen som snart ska börja. De är intresserade av hur en soldat, rent praktiskt, arbetar. Varför?

- Jag vill se hur det är där min bror jobbar, säger Bernadetta Ide.

- Det är intressant att se vilka fordon och vilken utrustning de använder. Det ska bli skoj att se stridsförevisningen. Vår son har pratat mycket om hur viktigt det är med samarbete och att man måste jobba tillsammans, hoppas det visar sig under stridsförevisningen, säger Slawo Ide.

Det är inte bara Försvarsmakten som visar upp sin verksamhet på regementet. På plats finns även Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), Räddningstjänsten och Fredsbaskrarna med flera.

Bland alla besökare och tält står även Ryan Vikander, som precis kommit ner från ett stridsfordon 90 och nu är sugen på att se hur en pansarterrängbil 360 ser ut.

- Det är fräckt inne i militärbilarna, jag fick precis sitta i förarsätet på den förra, säger Ryan Vikander. Bredvid honom står Daniel Nilsson, Angelique Vikander och Leonora Vikander.

- Vi bor i närheten och tycker det här är ett trevligt evenemang, det är perfekt för en familjeutflykt. Vi var här förförra året också säger Daniel Nilsson, innan de ska gå vidare för att se på flyguppvisningen som snart börjar.

"Finns ett stort intresse för vad vi gör"

När ceremonier och uppvisningar går mot sitt slut börjar de flesta gästerna röra sig mot bilarna. Vid soluret på södra fältet står projektledare för regementets dag och stabschef på P 7, Per Nilsson, med en radio och ger några avslutande order för personalen som är i tjänst under dagen. Han är nöjd med såväl hur personalen genomfört dagen som med besökarantalssiffran som stannade runt 15 000.

- Vi har arrangerat regementets dag i många år och får i stort sett alltid ett ökat antal som besöker oss. Detta tillsammans med alla leende jag sett och alla frågor jag hört vår personal få från nyfikna besökare betyder att vårt upplägg går hem. Det betyder även att det finns ett stort intresse för vad vi gör bland allmänheten, säger projektledare och stabschef Per Nilsson.