Solen sken på Försvarsmaktens deltagare i Pride-paraden

Efter en vecka av regn kom så solen lagom till Pride-paraden i Stockholm:
- Solen skiner alltid på Försvarsmakten – särskilt såna här viktiga dagar, skojar överbefälhavaren Sverker Göranson.

FHS rektor Romulo Enmark, GD Peter Sandwall, HoF:s ordförande Andreas Nilsson och ÖB Sverker Göranson tar emot folkets jubel på söder i Stockholm under lördagens Pride-parad. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Förbandscheferna från vänster, Christer Tistam, Anders Persson, Johan Pekkari och Sven Antonsson. I förgrunden ÖB Sverker Göranson. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
”Jag kom ut i dag”, berättar Hemrik Brammås från P 4 (längst t.v). Här tillsammans med Gustav Persson från Fjärde sjöstrid och Hanna Jungwalls från LSS. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Försvarsmakten gick i tåget tillsammans med HoF, Föreningen för homo-, bi- och transpersoner i försvaret, Försvarshögskolan och Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM):

– Det här handlar om att sända tydliga signaler om alla människors lika värde, säger ÖB som gick i tåget för tredje året i rad.

Bakom honom i ledet gick chefen för Livgardet, chefen för A 9 och chefen för Luftstridsskolan:

– Jag tycker det är viktigt att vara föregångsman, säger Anders Persson, luftstridsskolans chef som deltog i paraden för första gången.

Det gjorde också Henrik Brammås från P 4 i Skövde, Gustav Persson från Fjärde sjöstridsflottiljen i Berga och Hanna Jungwalls från LSS i Uppsala. När de pustar ut i Pride Park efter paraden konstaterar de att det var en härlig stämning längs med paradvägen:

– Flera personer kom fram och sa ”vad stort att ni gör det här”, säger Gustav Persson. Men stödet finns även ombord på HMS Visby där han arbetar:

– Absolut. Vi har väldigt högt i tak ombord men jag tror ändå att det är viktigt att vi sänder den här signalen både internt och externt, säger han.

Hanna Jungwalls har arbetet i Försvarsmakten sedan 1987 och under de åren har hon märkt en stor förändring:

– Men jag tror ändå aldrig att vi kan luta oss tillbaka, vi måste hela tiden arbeta med de här frågorna. Att få älska vem man vill är en mänsklig rättighet, säger hon och tillägger att också hon arbetar på en arbetsplats med en tillåtande miljö.

Hur är det då på P 4?

– Jag vet faktiskt inte ännu, säger Henrik Brammås. Jag kom ut i och med mitt deltagande i dag, säger han och ler.

Så passande då att en av de låtar som bandet från Fältartisterna spelade var Diana Ross gamla hit ”I´m coming out.”