Gänget i bakgrunden - som får allt att funka!

Logistikkompaniet i 61:a luftvärnsbataljonen övas under FVÖ 15

Logistikkompaniet vid 61:a luftvärnsbataljonen har en nyckelroll under Flygvapenövningen. Behöver en bil repareras ordnar de detta, behöver någon sjukvård finns det här och behöver man bensin, ammunition eller andra förnödenheter så rycker ”LogKomp” ut!

Vaktposten bevakar infarten till logistikkompaniets bas, någonstans i de småländska skogarna. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten
Jonas Ohlsson tittar till några av kompaniets alla fordon som är uppställda och delvis maskerade. Foto: Carl M Sjöstrand/Försvarsmakten

När vi kommer körande på en liten skogsväg syns plötsligt stora grenar med granris utlagda på vägen. Bakom grenarna ligger minor! … men det går att köra runt mineringen om man håller låg fart. Strax bakom står en vaktpost. Vi har anlänt till logistikkompaniets bas i Luftvärnets del av Flygvapenövning 2015.

Logistikkompaniet är det som förr kallades trossen. De sköter reparationer, sjukvård, ammunition och försörjning av alla andra förnödenheter till hela luftvärnsbataljonen.

Platsen är en gammal grusgrop, någonstans i mitten av bataljonens grupperingsområde. Här finns skydd åt alla håll och gott om plats för deras fordon.

Sjukvårdsenheten är iväg med Stridsgrupp 70, och deltar i Arméövning 2015, men inte länge till. Snart ansluter de till huvuddelen och ingår i stället i Flygvapenövningen, redo att ge nödvändigt sjukvårdsstöd.

Inne i rep-tältet

Inne i rep-plutonens reparationstält står en lastbil av äldre modell. Sittande vid sidan av lastbilen, försedd med en rejäl skiftnyckel, hittar jag mekanikern, tillika bärgningsmannen, Jonas Ohlsson. Han håller på att serva bilens vinsch.

– Jo, jag trivs bra här. Det är jättebra att komma ut på övning ibland. Det skiljer sig en hel del från verkstaden på regementet, berättar han.

– Det bli lite mer komplicerat ute i fält eftersom man inte bara kan springa in i verkstadsförrådet och hämta grejer. Här gäller det att veta i vilken av alla våra fältmässiga containers som rätt verktyg finns och i vilken man ska leta efter avsedd reservdel. Dessutom går det ju tid till annat som ska skötas, som till exempel posttjänst …

Jonas har jobbat för luftvärnet i ett drygt år. Tidigare var han civilt anställd mekaniker. Eftersom han gjorde lumpen i motsvarande tjänst 2008 så gick det ganska snabbt att känna sig hemma.

Längre bort på området kör två andra repsoldater hjullastare. De bygger ett skyddsvärn till en pansarterrängbil 203. Det finns alltid något att göra för logistikkompaniet.