Jobbiga veckor för blivande röjdykare

Svetten sprutar och musklerna värker av mjölksyra, viljan att fortsätta trots att kroppen vill vila är påtaglig. Alla hjälper och manar på varandra. En sak är säker - alla vill vinna.

Viktor Månsson gjorde sin utbildning 2013 för att bli röjdykare. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Vinnande laget får Guldfenan. Förlorarna får Gonzo, en dykvikt på 10 kg som ska bäras med fram tills nästa tävling. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Tävlingsmomentet gör så att man vill krama ur det som finns kvar i kroppen. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

Röjdykarutbildningen sätter verkligen prov på elevernas fysik, hanterande av stress och intellektuella förmåga. För två veckor sedan började röjdykarutbilningen på Berga.

– Vi letar efter en liten del ur Sveriges befolkning som kan hantera de fysiska och psykiska kraven. Detta för att klara utbildningen och i förlängningen bli röjdykare, säger Erik Petersson. Han är chef under den delen av röjdykarutbildningen som är förlagd på Berga.

För att hitta dessa individer genomförs en extra mönstring för de sökande, innan utbildningsstart. Inför årets utbildningsgrupp testades många, men endast 17 klarade förkraven.

– Endast den som är seriös och förbereder sig klarar det. Vi kontaktar alla sökande och ger dem ett träningsschema att följa som ökar dina chanser att klara testerna. Huvuddelen som inte klarar sig har inte följt träningsschemat och då minskar chanserna att klara sig, säger Erik.

Utbildningen växlar mellan teoretiska och fysiska moment. Varje vecka avslutas med en patrulltävlan, där röjdykareleverna tävlar mot varandra indelade i två lag - babord och styrbord. Tävlingen är mycket fysiskt krävande, men även teoretisk. Det som tagits upp på veckans teorilektioner kontrolleras och fel svar innebär oftast att den fysiska delen utökas.

– Guldfenan cup bygger gruppkänsla och är ett roligt inslag i utbildningen. När jag gjorde utbildningen för ett antal år sedan såg man fram emot slutet på veckan där Guldfenan skulle delas ut, säger Viktor Månsson som genomförde sin röjdykarutbildning 2013 och nu är instruktör under årets utbildning.

Momenten inför varje veckas tävling är hemliga för eleverna, det enda man vet är att det kommer bli riktigt jobbigt under ett antal timmar.

– Ett starkt minne är när fredagens tävling skulle sätta igång och alla i min grupp var sjuka. Jag var den enda som stod uppställd när tävlingen började. Jag trodde att vi skulle slippa tävla men icke, det var rätt tufft, säger Viktor.

Idag är de sjutton och förhoppningen är att alla tar examen i sommar och fortsätta sin bana som verksamma röjdykare inom Försvarsmakten.