"Det är en segelbåt – inte en kanot"

Ungdomar på sommarläger på Känsö

Solen glittrar i havet och segelbåtarna rör sig knappt fram i vattnet. Vinden är inte mycket att prata om. Så gott som stiltje. Besättningarna av ungdomar ser lagom uttråkade ut. En rastlös kille tar fram en paddel och försöker påverka farten. En instruktör i följebåt ropar genast till honom ”sluta paddla det är en segelbåt – inte en kanot”

Tre unga kvinnor i uniformsliknande kläder sitter vid ett bord.
Yara Fonseca, Göteborg, Alva Häll Lundqvist, Vimmerby och Eva Andersdottir, Uddevalla tycker det är roligt att segla men mindre roligt att städa och när seglingen går för långsamt. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Flera små segelbåtar, i bakgrunden kala skär.
Segling under Känsölägret. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
En kille och en tjej i uniform.
Hampus Jadefeldt, Torslanda och Linda Frih-Covarrubias, Borås gillar att segla slupar men tycker sämre om att gå upp tidigt på morgonen. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
En kille och en tjej i uniform tittar in i kameran.
Birkir Heimisson, Lindome har varit med i två år på Känsö. Han uppskattar bland annat gemenskapen. ” Trots att en del saker kan vara tråkigt ibland när det är jobbigt så känns det bra efteråt” säger Amanda Forssberg, Sollentuna. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Porträtt på man som tittar in mot kameran.
Ulf Eliasson är kurschef och har varit med på lägren i 26 år. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Porträtt på man med skägg.
Claes Rasmusson är instruktör och började som elev 1989. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Och så talar han om hur de skall göra istället för att få lite vind i seglen. Ja, så kan det vara en helt vanlig dag på sommarlägret som genomförs på Känsö under tre veckor i juni och juli varje år. I dag var det grundkurseleverna som var uppdelade i två grupper. Den ena gruppen seglade på förmiddagen och hade fyspass med intervaller på eftermiddagen och vise versa. De är duktiga och försöker, trots att en del av dem aldrig suttit i en båt tidigare.

Det är Sjövärnskåren i samarbete med Försvarsmakten som erbjuder kvalificerad ungdomsverksamhet för ungdomar mellan 15 och 20 år. Lägret genomförs med syfte att ge ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning och förmedla marinens kulturarv.

Här får ungdomarna utmaningar, äventyr, kamratskap och mängder av ny och nyttig kunskap. Sommarskolorna genomförs på fyra olika platser i landet: Känsö utanför Göteborg, Kungsholmen utanför Karlskrona, Märsgarn utanför Stockholm och Lungön utanför Härnösand. Utbildningen syftar till att ungdomarna ska få prova på verksamheter i Försvarsmakten. Kursledarna är yrkesofficerare, före detta yrkesofficerare eller reservofficerare.

Det som är intressant är att det är hur många som återkommer år efter år, både instruktörer och elever. När eleverna har gått alla fyra kurserna kan de i sin tur bli instruktörer. När deras barn är tillräckligt gamla, går de alla fyra kurserna, blir instruktörer och så fortsätter det.

Som för Ulf Eliasson, kurschef sedan några år, har varit med på lägren i 26 år.
- Det är kontinuiteten som är viktig. Har en instruktör grundkursen ett år så får han/hon följa eleverna och ta fortsättningskursen nästa år och därefter till praktikkursen och sist ledarkursen. Jag tror att det är skillnaden mot de andra ungdomslägren i Sverige, säger Ulf Eliasson.

- Ungdomsutbildningen är inte som den vanliga militära utbildningen. Säkerhet är extra viktig och vi ska ha skoj tillsammans på ett ordnat sätt. Det är ju faktiskt deras sommarlov. Ja visst är det frivilligt men när man väl är här följer man våra riktlinjer.

Claes Rasmusson är instruktör för grundkursen i år. Han kommer från Göteborg från början men bor nu i Västervik med sin familj på fem personer, som också är med här. Annars skulle det inte, gå säger han. Han började som elev 1989. Gick alla fyra kurserna. Sedan dess har han bara missat två år.

- Gemenskapen är så stark i arbetsgruppen och miljön är helt fantastisk. Min drivkraft är att ungdomsutbildningen är viktig och det är roligt att lära ut. Att ungdomarna får utvecklas till bra samhällsmedborgare. Att lära sig att man inte bara har rättigheter utan även skyldigheter. Sedan tycker jag att det är bra att utbildningen är kostnadsfri för då blir det inte en klassfråga. Här finns ungdomar ur "alla klasser" och att de har "uniformer" (uniformsliknande kläder) likställer också då blir inte kläder en klassfråga heller, säger Claes Rasmusson.

I slutet på lägret så tar alla elever och instruktörer sig sjövägen till någon annan ö i skärgården där får de slå upp de tält de ska sova i och laga sin egen mat. Detta som en avslutning och övning på de som de lärt sig under de 19 dagar de varit på ungdomslägret.