”En fantastisk dag”

Historien mötte framtiden på Gumboda hed

Gumboda hed fylldes på nationaldagen av tusentals besökare och solen spred en behaglig värme. En värme som också fanns mellan människorna denna dag. Här firade Försvarsmakten och Robertsfors kommun den 6 juni, Sveriges nationaldag, i ett gemensamt möte med allmänheten.
– Helt fantastiskt vilket arrangemang, både pampigt och känslosamt på samma gång, sa Helena Lindahl, som fanns på plats med sin familj för att fira nationaldagen.

Helena Lindahl med familj trivdes på Gumboda hed, fr.v: Irene Lindahl, Helena Lindahl, Meja Lundin, Stella Lundin och Maja Andersson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Minnesstenen på Gumboda restes för 100 år sedan. Detta firade Robertsfors kommun tillsammans med sin 40-årsdag som egen kommun. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Dagens ceremoni avslutades med att en helikopter ur första helikopterskvadronen från Luleå passerade festplatsen med den svenska flaggan. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Norrbottens regemente, I 19, visade stridsvagn 122 och stridsfordon 90. Den senare tillverkas i Örnsköldsvik cirka 15 mil söder om Gumboda. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, från Umeå stod beredda att möta besökarna. Unga, proffsiga soldater som visade sin utrustning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Också historien fanns på plats. Här framrycker en jägarlinje ur forna tiders krigsmakt. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Om framtiden fanns på plats så gjorde också historien och nutiden det. Där mötte karolinersoldaten Dennis Isaksson från Umeå Lars Viklund från Skyddscentrum. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Tvärnit med en stridsbåt är en upplevelse. Något som besökare som provåkte båten fick uppleva. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
I Gumboda hamn visade första helikopterskvadronen från Luleå upp en av sina helikoptrar. Den här är en av de maskiner som har tjänstgjort i Afghanistan. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Chefen för Norrbottens regemente, överste Olof Granander, berättade om sina upplevelser av dagen för den uppställda bataljonen. Därefter erhöll förtjänta personer utmärkelser, korum genomfördes och samlingen avslutades med att flaggorna halades. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvars
Västerbottens hemvärnsmusikkårer avslutade som de började, med flaggan i topp. De genomförde fem spelningar under dagen. Den sista lika väl spelad som den första. En imponerande prestation. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvars
Lennart Lundgren är en av alla de entusiaster i olika föreningar som gjorde dagen på heden möjlig. Han tyckte att: ”Det här har varit ett av de bättre nationaldagsfirandena som vi har haft i Robertsfors.” Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvars

– Man känner extra stolthet en sådan här dag, och vilket firande med pompa och ståt det blir när Försvarsmakten är med. Historien och framtiden knyts verkligen samman idag. Jag hoppas att vi inte ska behöva vänta så länge innan Försvarsmakten kommer tillbaka hit till Gumboda hed, fortsatte Helena Lindahl.

Nationaldagsfirandet startade egentligen redan på morgonen men själva ceremonin inleddes klockan 11.00 med tal av landshövdingen i Västerbotten. Därefter talade chefen för Norrbottens regemente, kommunalrådet i Robertsfors och kommunfullmäktiges ordförande. Fina och korta tal som kompletterade varandra, gav en bild av vårt land en solig dag som inramades av flaggor, fest och musik. En ceremoni som avslutades med att nya medborgare hälsades välkomna i den svenska gemenskapen.

Militär övningsplats i 250 år

På Gumboda hed genomförde denna dag hemvärnets Västerbottensbataljon ett symboliskt 250:e övningsår på denna anrika exercisplats. 1897 lämnade Krigsmakten heden för Vännäs läger efter 249 år på platsen. Nu hade vårt Hemvärn eller Nationella skyddsstyrkorna som de också kallas gjort en poäng av att jämna till siffran. 250 år är jämt och bra, därför fanns man nu på Gumboda hed.

Hemvärnet var på plats med hela sin bredd. Från spaningspluton och stridsbåt via hundpatruller och kokgrupper till bevaknings- och insatskompanier. Alla visade sin verksamhet och allmänhetens betyg var enhälligt: "Helt över förväntan! Det har varit mycket mer än man tänkt sig."

Försvarsmakten i norr

På platsen fanns också övriga enheter ur Försvarsmakten i norra Sverige. Totalförsvarets skyddscentrum från Umeå deltog med en rekognoserings- och en saneringsgrupp. Norrbottens regemente visade en stridsvagn 122, och stridsfordon 90. Föreningen P 5 från Boden hade med sig en infanterikanonvagn 91 och en radiobandvagn av äldre modell. F 21 från Luleå deltog genom att genomföra överflygning med en rote Jas 39 Gripen och första helikopterskvadronen från samma stad visade upp en av sina helikoptrar. Den senare lyfte också vid dagens slut ett antal personer för en flygtur runt området. Säkert en upplevelse för de som fick detta erbjudande.

Lennart Lundgren från Gumboda båtklubb, en av föreningarna som gjorde denna dag möjlig, sammanfattar dagen.
– Det har varit bra fart idag. Så här mycket folk brukar det inte vara på nationaldagsfirandet i Robertsfors, besökarna höll till och med på att proppa igen vägarna i området, men det ordnade sig också.

Karta