Övning: Självmordsbombare sprängde sig själv i köpcentrum

Ett öronbedövande larm tjuter. Människor ligger skadade och döda överallt. Skrik av smärta. Högljudd gråt. Polisens sirener. Blod. Det luktar damm och rök.

Statister ligger och spelar skadade. Blod syns på golvet och på statisterna. Sjukvårdare böjer sig vid de skadade.
Ett 20-tal statister spelade offer för självmordsbombaren under övningen. Foto: Fredrik Östman/Försvarsmakten
Statist som spelar skadad med ditsminkat blod på magen.
Ett av offren. En statist, väl uppsminkad, vrider sig på golvet. Foto: Sandra Ekman/Försvarsmakten
Två officerare samtalar med två poliser.
Anders Eriksson och Niklas Björnberg från övningsledningen talar med polisen som också kallats till platsen för att vara med i övningen. Foto: Fredrik Östman/Försvarsmakten
Ambulanspersonal.
Även för ambulanssjukvårdarna var detta en lärorik övning. Foto: Fredrik Östman/Försvarsmakten
En person som misstänks vara delaktig i dådet förs ut av två soldater.
En person som misstänks vara delaktig i dådet förs ut av två soldater. Foto: Mikael Ekdahl/Försvarsmakten

- Hjälp! Hjälp! Men kom nån jävla gång då! Aaaaaj! skriker en av de många skadade som i panik försöker få uppmärksamhet av någon, vem som helst.

Lite längre bort ser man rester av det som förmodligen är orsaken till förödelsen. En självmordsbomb. Det ligger vapen på golvet. Plötsligt kommer det människor springande.

- Vi behöver sjukvårdare här! ropar en av dem.

- Fynd! ropar en annan.  

Ambulanspersonal rusar fram till en skadad. En grönklädd soldat sitter på knä bredvid den skadade. Det är nu det börjar för soldaten.

Så här såg scenariot ut under ett moment i SWEDEC EOD Exercise 2014. Självmordsbombare har sprängt sig själv i luften i ett köpcenter och två grupper som jobbar med att oskadliggöra improviserade bomber, även kallade IED (improvised explosive device), har kommit till platsen.

Det här är värsta tänkbara scenariot och det prövar EOD-operatörernas stresstålighet, förmåga att leda och tekniska kunnande. Några av övningsdeltagarna förklarar att denna typ av händelser blir vanligare och vanligare även i vår del av världen och då måste de vara förberedda.

Under det här momentet fick övningsdeltagarna möjligheten att öva tillsammans med polis och ambulans och det gav många nyttiga erfarenheter. Övningen var planerad och genomfördes utifrån ett realistiskt scenario som gjorde att gruppen kunde utvärdera hur sättet att arbeta fungerade.

En av observatörerna med mångårig erfarenhet inom funktionen och som har följt gruppernas arbete under övningen förklarar vad som krävs för att bli duktig på att oskadliggöra improviserade bomber:

Att vara noggrann, stresstålig, ha stort tålamod, vara samlad, kunna fokusera och ha praktiskt logiskt tänkande är egenskaper som kanske delvis finns i grunden men som kommer utvecklas med tiden och erfarenheten som IEDD-operatör (improvised explosive device disposal). Operatören har sina kunskaper från utbildningen och böckerna men sen måste han eller hon kunna ta med dig det och tänka utanför boxen. 

Att man har en god analytisk förmåga, att man sätta sig in i motståndarens huvud och se saker för vad det är, är viktigt. Hur mycket tid har motståndaren disponerat? Vilka resurser och kunskaper har han? Operatören ställer sig ett antal frågor som gör att han eller hon hela tiden kan ta beslut om fortsatt arbete. Kan man inte ta bort hot, då vidtar man åtgärder emot hoten.

Man måste kunna lita på sin magkänsla och vänja sig vid att vara i fara.