Ett dygn av utmaningar

Äntligen dags att försöka få den eftertraktade gröna baskern. Dags för baskerprov. Under cirka två månader har soldaterna från både IA09, beredskapsförband, och värnpliktiga på vakt och eskortplutonen genomfört olika utbildningar. Nu var det dags att visa sin vilja, kunskaper och förmåga.

Äntligen basker. Foto: Rigmor Persson
Lång natt ger trött soldat. Vid detta tillfället har soldaterna en kort vila för att hämta kraft för de sista momenten i Baskerprovet.
Lång natt ger trött soldat. Vid detta tillfället har soldaterna en kort vila för att hämta kraft för de sista momenten i Baskerprovet. Foto: Rigmor Persson
Lång natt ger trött soldat. Vid detta tillfället har soldaterna en kort vila för att hämta kraft för de sista momenten i Baskerprovet. Foto: Rigmor Persson

Dygnet som baskerprovet genomförs på består av olika delar så som orientering, längre marscher och ont om vila. Det gäller att orka sig igenom den utmaning som kroppen utsätts för. Provet syfte är att visa att man orkar med och klarar av både sömn och matbrist samt att kunna hantera sin personliga utrustning på ett tillfredsställande sätt. Provet är även ett sätt att skapa gemenskap och förbandsanda.

Vädret under det dygn som provet genomfördes på var bra, förutom att de flesta vägarna var som isgator med följd av lite lätt trippande gång.

Under onsdagen genomfördes basker för de soldater som lyckades. De få soldater och värnpliktiga som inte klarade provet kommer åter igen få chans att testa sin förmåga längre fram under sin värnplikt eller beredskap. Under baskerceremoni fick de äntligen höra: Fältmössa av. Basker på.