Norrbottensbrigaden
Norra Sverige, beläget nära Nordkalottens hjärta. Ett område med milsvida barrskogar. Vidsträckta och förrädiska myrmarker. En kall och ofta ogästvänlig plats där geografin och klimatet dikterar villkoren. Här finns efterfrågade naturtillgångar och andra stora strategiska värden som är av betydelse för Sverige, Europa och delar av världen. Det är här Norrbottensbrigaden försvarar Sverige! Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Under skjutperioden på Tåme skjutfält fick eleverna öva skarpskjutning med vagnarna. Både från stridsställningar och under framryckning.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Andra pansarskyttekompaniet slår till mot fiendestyrkan på sågverksområdet.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Granatkastarpansarbandvagn 90.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsvagn 122 under Cold Response 2014.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
HALT, ELD, RÖK, BAKÅT!  Den grundläggande vagnsutbildningen för rekryterna som utbildas på stridsfordon 90 har nu genomfört sin första skarpskjutningsperiod på Tåme skjutfält.
Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
En av plutonerna under framryckning mot nästa anfallsmål.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Löjtnant Tomi Kovero har genomgång med rekryterna inför dagens skjutningar.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

I 19 är ett av Sveriges största regementen med verksamhet från Härnösand i söder till Kiruna i norr. Huvudort och ledning för regementet finns i Boden.

Chef för Norrbottens regemente är överste Nils Johansson. Johansson tillträdde som chef den 18 januari 2021 och är den 76:e chefen sedan 1624.

I 19:s viktigaste uppgift är att producera krigsförband till Norrbottensbrigaden. Regementet kommer i framtiden att utbilda, vidmakthålla, förrådsställa och mobilisera två pansarbataljoner, en mekaniserad bataljon, en ingenjörbataljon, en underhållsbataljon samt flera fristående kompanier inom olika funktioner. Brigaden ska kunna föra strid i alla miljöer men vara specialiserad för strid i den subarktiska miljön på Nordkalotten.

På regementet finns även Försvarsmaktens vinterenhet som har uppdraget att samordna och understödja utvecklingen av Försvarsmaktens vinterförmåga.

Fakta Norrbottens regemente - I 19
  • Förkortning: I 19
  • Ort: Boden, Arvidsjaur, Kiruna, Kalix, Tåme, Härnösand och Östersund
  • Personal: 750
Så har vi räknat

Vintersol 2024

Övningen Vintersol genomförs 12 - 20 februari i Boden.

Läs mer övningen
Stridsvagn 122 under framryckning i vintermiljö

Nordic Response 2024

Övningen Nordic Response 2024 genomförs 4-15 mars i norra Norge och norra Finland.

Läs mer om övningen

2024 är ett historiskt år för I 19. I år firar vi 400 år som regemente – med en historia som sträcker sig över flera århundraden och orter i norra Sverige.

Läs mer