Helikopterns styrka till sjöss är att snabbt förflytta sig och överraska motståndaren. På så vis kompletteras fartygens uthållighet.
Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Som taktisk koordinator är Patrik spindeln i nätet vid ubåtsjakt.
Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Patrik ansvarar för att sonarofficeren ska få sensorerna på en optimal position samt delger målläget till kollegorna i flottan .
Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Sjöoperativ helikopter 14
Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Patrik Hauffman fick höra talas om befattningen när han gjorde pilotester och påbörjade därefter utbildningen till sjöofficer.
Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
En sjöoperativ helikopter 14 flyger lågt och i hög fart över vattenytan mot en strategiskt viktig plats utanför Sveriges skärgård. Väl framme hovrar helikoptern upp på 30 meter. Sekunder senare går sonardomen ner till ett förbestämt djup och börjar sända ut ljud för att se vad som reflekteras under ytan.
– Nytt eko. Bäring 270. Avstånd 3 500 meter. Klassad möjlig ubåt, säger sonarofficeren till sin kollega i kabinen.
Kollegan heter Patrik Haufmann, är taktisk koordinator och därmed spindeln i nätet när det jagas ubåt från luften.
– Som uppdragschef ansvarar jag för att sonarofficeren ska få sensorerna på en optimal position samt delge målläget till våra kollegor i flottan i syfte att kunna insätta vapen. Det kan snabbt bli mycket som händer samtidigt och det krävs ett tätt samarbete mellan alla i helikoptern, säger han.
Katt-och-råtta-lek
Rollen går ut på att planera, genomföra och avrapportera ubåtsjakt- och ytstridsuppdrag och ansvara för uppdragets lösande tillsammans med befälhavaren. Detta kan ske med en eller flera helikoptrar och kräver nära samarbete med marinen.
– Det roligaste är katt och råtta-leken mot ubåtschefen och samarbetet med sonarofficeren. Det är fantastiskt kul hur vi kan knyta ihop olika professioner och specialiseringar i en besättning för att lösa våra uppgifter, som bland annat handlar om att ha kontroll på vad som rör sig på och under ytan.
Patrik Hauffman fick höra talas om befattningen när han gjorde pilotester och påbörjade därefter utbildningen till sjöofficer, vilket är ett krav för tjänsten. Därefter blev han ubåtsjaktofficer på en Visbykorvett innan han flygutbildades.
– Det jag gör nu kan liknas med en vaktchef på en Visbykorvett – fast flygande. Jag brukar kalla mig för en flygande sjöofficer. För jag brinner för sjöstriden, men tycker att det roligaste sättet som jag kan genomföra den på är från luften, i synnerhet när vi börjar blanda in flera helikoptrar i uppdragen.