Under spelen kommer det att tävlas i totalt 15 olika vintersporter där Sverige och Försvarsmakten ställer upp i sex av dem; skidskytte, längdskidor, patrulltävlan, skidorientering, skidalpinism (Skimo) och terränglöpning. Målet med evenemanget är att främja vänskap och kamratskap bland militära idrottare från olika nationer och skapa en anda av enighet och förståelse för att i förlängningen minska risken för krig, helt enligt organisationen CISM:s mål. CISM kan sägas vara den militära motsvarigheten till Internationella olympiska kommittén och har som målsättning att hålla ett sommar- och vinterspel vart fjärde år. Sommarspel har hållits sedan 1995, medan vinterspelen hölls första gången 2010 i Italien. Det här är alltså femte gången ett vinterspel arrangeras.
Jan Henrik Bäck
Foto: Försvarsmakten
Från Försvarsmaktens sida är målsättningen så klart att representera Sverige i det här viktiga internationella sammanhanget, men också att prestera sportsligt väl. Ansvarig för planeringen av det svenska deltagandet är major Jan-Henrik Bäck på FMIF, Försvarsmaktens enhet för idrott och fysisk prestationsförmåga på Militärhögskolan Karlberg:
– Det är med glädje vi närmar oss ett genomförande. Våra atleter och ledare har i mer två år haft dessa som det stora målet. Att uppträda i vintermiljö är ”vår gata” och vi tror alla att pallplatser i Skidorientering och skidskyttepatrull är fullt rimligt. För många av våra atleter är detta första gången de får tävla mot världscupsåkare, en erfarenhet och minne för livet, säger Jan-Henrik Bäck.
Arrangörslandet Schweiz har uttalat ambitionen att 2025 års vinterspel ska vara miljövänliga och inkluderande, med fokus på att använda befintlig infrastruktur och kollektivtrafik där det är möjligt. De flesta tävlingsgrenarna nås till exempel lätt med tåglinjen Glacier Express, eller med andra lokala färdmedel. De tävlande bor också i schweiziska arméns logementsbyggnader utspridda på de olika tävlingsorterna. Evenemanget kommer också att inkludera parasportidrottare som tävlar tillsammans med sina icke-handikappade motsvarigheter, för att betona inkludering och lika möjligheter.
Under veckan kommer tävlingarna att hållas i några av de mest ikoniska vinteranläggningarna i Schweiz, inklusive Andermatt-Sedrun, där majoriteten av de svenska deltagarna bor, samt Luzern, Goms och Engelberg-Titlis. De svenska atleterna tävlar i Andermatt, Goms och Emmen.
Hanna Aho under skid-VM i Boden 2023.
Foto: David Carr/Försvarsmakten
För många av de svenska tävlande har förberedelserna pågått länge. Lagledarna för de olika idrottsgrenarna har arrangerat träningsläger och satt upp individuella träningsprogram för att deltagarna ska ges så goda förutsättningar som möjligt. En av deltagarna som ser fram emot vinterspelen i Schweiz är Hanna Aho, som idag studerar till specialistofficer med F17 som hemmaförband:
– Det är alltid jättehäftigt med stora mästerskap och platsen är fantastiskt fin, verkligen rätt miljö för att få bra känsla i Skimo. Blir en häftig upplevelse och tuffa tävlingar. Det ska bli jättekul, säger Hanna Aho.
Den officiella maskoten för spelen är "Murmeli" ett charmigt murmeldjur som enligt arrangören symboliserar den lekfulla och vänliga naturen hos evenemanget. Öppnings- och avslutningsceremonierna är planerade att vanlig ordning bli minnesvärda tillställningar, med musikaliska framträdanden och presentation av den internationella militära uniformsmångfalden. Öppningsceremonin hålls i Luzern där också elden tänds, och där den sen hålls brinnande under veckan som spelen pågår.
Många av de svenska tävlande delar redan nu med sig av sina förberedelser i sina sociala medier. För att följa dem inför och under spelen, sök på följande:
#lucerne2025 #mwwg2025