Säkerhetspolitik i fokus när Finlands president besöker Sverige

Finlands president Alexander Stubb togs under tisdagen emot vid en högtidlig välkomstceremoni på Kungliga slottets inre borggård och fick tillsammans med kungen inspektera Livgardets grenadjärkompani.

statsbesök
statsbesök
Kung Carl XVI Gustaf och Finlands president Alexander Stubb inspekterar hedersvakten på Stockholms slott. Foto: Henrik Montgomery/TT
statsbesök
Finlands president Alexander Stubb med fru Suzanne Innes-Stubb färdas med kortege tillsammans med kungen och drottning från Hovstallet till Slottet. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten
statsbesök
Finlands president Alexander Stubb med fru Suzanne Innes-Stubb färdas med kortege tillsammans med kungen och drottning från Hovstallet till Slottet. Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten

Efter ett fullspäckat program i Stockholm, där bland annat bilaterala överläggningar med säkerhetspolitiskt fokus genomförs, fortsätter sedan kunga- och presidentparet till Göteborg på onsdagen för en presentation av Göteborgs hamn, som är av yttersta vikt för de nordiska ländernas försörjningssäkerhet.

Efter det följer ett besök på Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4, där de tas emot av regementschefen, överste Fredrik Herlitz, som ska ge sin bild av hur omvärldsläget påverkar västra delen av Sverige, ge en förevisning av materiel samt visa hur en landstigning går till. Gästerna får också möjlighet att samtala med soldater och rekryter.