GIH och Försvarsmakten sprider kunskap om fysisk aktivitet, kondition, stress och hjärnhälsa

Gymnastik och idrottshögskolan (GIH) genomför sedan ett antal år olika forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete med Försvarsmakten. Forskningen berör bland annat områden som fysisk aktivitet, kondition, stress och ”hjärnhälsa”. Under en lärorik dag på Bosön på Lidingö spreds erfarenheter och kunskap till olika delar av Försvarsmakten, något vi benämner som science-to-practice.

Andreas Monnier
Andreas Monnier
Doktor Andreas Monnier från Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet (FMIF). Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Örjan Ekblom
Professor Örjan Ekblom delger åhörarna den senaste forskningen kring kunskapsområdet fysisk aktivitet, kondition, stress och hjärnhälsa. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Torbjörn Helge
Forskningsassistent Torbjörn Helge. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
affischer
Poster session där deltagare från olika enheter och organisationsenheter i Försvarsmakten delade med sig av sina lyckade satsningar på området. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Föreläsningsdagen hölls den 4 oktober på ett soligt Bosön. Under förmiddagen var det huvudsakligen forskarna från GIH som spred sin kunskap medan eftermiddagen leddes av Försvarsmaktens idrotts- och friskvårdsenhet (FMIF) och syftade till att sprida goda exempel från Försvarsmaktens olika delar till övriga organisationen.

Fysisk aktivitet, kondition, stress och hjärnhälsa

Förmiddagen föreläsningar inleddes av professor Örjan Ekblom från GIH i kunskapsområdet fysisk aktivitet, kondition, stress och hjärnhälsa. Frågor som togs upp var till exempel hur kan vi mäta hjärnhälsa? Vilka studier finns på militära och andra relevanta grupper och vilka är resultaten? Hur spelar kondition, muskelstyrka och grad av fysisk aktivitet och långvarigt sittande in på hjärnhälsan? Kan träning förebygga eller påskynda återhämtning efter stress, kris/chock eller fysiskt trauma?

Många intressanta slutsatser på forskningen redovisades, många med direkt koppling till Försvarsmaktens verksamhet som till exempel värnpliktigas hälsa och stillasittande personals rörelsepausers inverkan på psykisk hälsa.

Studier i militära förband

Förmiddagen fortsatte med forskningsassist Torbjörn Helge från GIH och hans studier i militära förband. Örjan Ekblom fick redovisa doktor Frida Björkmans (GIH) studier inom idrottsmedicin då hon tyvärr inte kunde närvara. Dessa studier har genomförts bland värnpliktiga och soldater under olika former av genomföranden. Punkter som gicks igenom var till exempel samband mellan kondition och kognition, påverkan av stress och fysisk miljö på kognition. Även betydelsen av kondition och fysisk aktivitetsgrad för att klara övningar kognitivt redovisades.

Goda exempel i affischform

Eftermiddagen leddes av doktor Andreas Monnier från FMIF i en poster session, där olika enheter och organisationsenheter i Försvarsmakten fick visa upp goda exempel i affischform. Fokus under denna session var mot practice-to-science, det vill säga hur utmaningar i Försvarsmaktens verksamhet kan ligga till grund för våra utvecklings- och forskning och teknikutvecklingsinsatser (FoT). Här gav enheterna och organisationsenheterna bra exempel på hur de angripit ett problem lokalt, som resten av Försvarsmakten kan lära sig av.  Goda exempel redovisades inom bland annat utbildningsinsatser/kommunikation, infrastruktur, systematik och idrotter som metod, för fysisk prestationsförmåga (FP) och fysiskt stridsvärde (FySv). Men enheterna och organisationsenheterna redovisade även utmaningar och problem som hela Försvarsmakten kan vara behjälpta av att få belysta inom ramen för Försvarsmaktens utvecklings- eller forskningsprojekt. 

Eftermiddagen handlade sammanfattningsvis om hur vi i Försvarsmakten hanterar de utmaningar vi ställs inför i vardagen och hur dessa kan bidra till Försvarsmaktens utveckling- och forskningsarbete. Med andra ord, hur vi hjälper forskningen med att svara på rätt frågor, alltså frågor som är viktiga för vår egen verksamhet.

Deltagare under dagen var lärare och instruktörer inom utbildningsområdet fysiskt stridsvärde, samt befattningshavare vid olika organisationsenheter som arbetar med frågor inom fysisk prestationsförmåga och idrott.

Den stora föreläsningsdagen den 4 oktober var en del i en hel arbetsveckas aktiviteter på Bosön anordnade av FMIF, med olika delar av Försvarsmakten som målgrupp de olika dagarna.