Försvarsmakten deltog i Stockholm Pride

I veckan som var arrangerades Stockholm Pride. Försvarsmakten deltog på flera arenor i syfte att öka kännedomen om myndighetens uppdrag och värdegrund. Och också för att visa ett tydligt ställningstagande för att värna om alla människors lika värde och rättigheter.

Parad med militärer.
Parad med militärer.
Det fanns representanter från hela Försvarsmakten i paraden som gick genom Stockholms centrala delar på lördagen. Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten

Utställare i Pride Park

Försvarsmakten var utställare i Pride Park på Östermalms IP. Montern bestod av ett litet hus med vita möbler, väggar och golv. I huset uppmanades besökarna att svara på frågan ”Vilken rättighet är viktig för dig?” genom att skriva och måla fritt på möbler och väggar.

När veckan var över fanns det inte mycket vita ytor kvar. Huset var fyllt med budskap och rättigheter, skrivna i regnbågens alla färger.

– Responsen var uteslutande positiv. Vi hade vid flera tillfällen så många besökare att det blev kö för att komma in i vår monter. De verkade tycka att det var ett kul och viktigt initiativ, säger Tobias Forslund, delprojektledare.

Seminarium i Pride House

Under prideveckan deltog Försvarsmakten med ett seminarium på Pride House. Seminariet behandlade frågor om HBTQ och hur en kan vara allierad.

För att kunna vara en öppen HBTQ-inkluderande försvarsmakt behövs allierade som står upp för sina medarbetare som är HBTQ. Ava Wizelius, Johan Lindqvist och Helena Hoffman pratade om vikten av att ha allierade samt delade med sig av tips och idéer om vad en konkret kan göra för att vara allierad. Publiken var engagerad och ställde många bra frågor. 

Medverkan i Prideparaden

Prideveckan avslutades med en fartfylld parad genom ett soligt Stockholm. Paraden var den första sedan pandemin slog till. Stämningen var på topp och över hundra personer gick och dansade i Försvarsmaktens del av paraden. Deltagarna hade rest in från hela landet och många förband var representerade. Deltog i paraden gjorde även generaldirektör Mikael Granholm.

– Det var fint att se så många i uppslutningen bakom lastbilen från Försvarsmakten. Responsen längs vägen var otrolig. Många var rörda och hejade på oss, säger Nathalie Haddadi Lundberg, projektledare.

På lastbilens flak spelade Fältartisterna. Livemusiken var ett mycket uppskattat inslag bland publiken, som klappade med till låtar som ”I Wanna Dance With Somebody” och ”Born This Way”.

Förutom en banderoll med årets kampanjbudskap ”Viktigare nu än någonsin”, höll försvarsmaktsanställda plakat med utklippta delar av väggarna från Försvarsmaktens monter i Pride Park.