Evakueringen från Afghanistan avslutad

Regeringen meddelade på en presskonferens under fredagen att evakueringsinsatsen i Afghanistan avslutats och alla svenskar nu lämnat Kabul.
– Jag vill vara tydlig med att Försvarsmaktens stöd har skapat de förutsättningar som krävts för att överhuvudtaget kunna lyckas med insatsen. För vår del är evakueringsoperationen inte avslutad förrän all svensk personal finns här hemma igen, sa insatschef Michael Claesson i sin kommentar.

Två soldater vid flygplan
Evakueringsoperationen avslutas. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
utsikt från flygplan
För Försvarsmaktens del är insatsen inte avslutad förrän all personal är hemma igen, säger insatschefen. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Två soldater vid flygplan
Insatschefen uttryckte sin stora tacksamhet till den modiga personal som deltagit. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Han betonade det goda internationella samarbetet och uttryckte samtidigt sin respekt och stora tacksamhet till den proffsiga och modiga personal som deltagit i operationen.

Totalt har man genomfört 22 flygningar tur och retur och evakuerat över 1 100 personer.

– Flygningarna har genomförts i ett område med mycket hög risknivå och operationen har skett under extremt pressade förhållanden. Jag hyser den största respekt för de specialförbandsoperatörer som deltagit och personalen från transportflygdivisionen och Heavy Airlift Wing som med stor säkerhet flugit in och ut från Kabuls flygplats, väl medvetna om de risker som funnits på plats.