Ny helikopter ger större möjligheter till räddningsuppdrag

Försvarsmaktens förmåga att hjälpa till vid fjällräddning och sjöräddning ökar. Ännu en av helikoptrarna på Kallax i Luleå har modifierats för att kunna genomföra räddningsuppdrag.

Helikopter 14
Helikopter 14
Helikopter 14 har mycket god förmåga för räddningsuppdrag till lands och till sjöss. Den helikopter som nu uppgraderats ökar Försvarsmaktens kapacitet. Foto: Anthony Pecci/Försvarsmakten
Helikopter 14
Helikopter 14 kan sättas in vid skogsbränder som här i en övning i maj 2021. Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
Helikopter 14 en vinternatt
Helikopter 14 är utrustad på ett sätt som gör den särskilt väl lämpad för sök- och räddningsuppdrag. Dessa benämns "search- and rescue", SAR. Foto: Anthony Pecci/Försvarsmakten

I dagarna levererades ännu en modifierad helikopter 14 till första skvadronen på Kallax i Luleå. Det är den andra helikoptern av samma modell som modifierats med en taktisk radar och en operatörskonsol för att kunna genomföra kvalificerade räddningsuppdrag inom vad som benämns ”search and rescue”.

– Alltså att leta efter personer och hjälpa till med räddning till fjälls och till havs, säger Marianne Friskman, luftvärdighetsingenjör för helikopter 14.

Tack vare helikopterns värmekamera och den taktiska radarn kan besättningen effektivt leta efter personer i behov av undsättning. Helikopter 14 är en medeltung helikopter som används för tunga transporter och räddningsaktioner i svårtillgängliga områden. Den är också en av världens modernaste maskiner i sin klass. De senaste modifieringarna har genomförts vid finska Patrias anläggning utanför Tammerfors.

– Jag vill tacka de största hjältarna i den här modifieringen, helikopterteknikerna på 1. skvadronen, som hjälpt till att göra denna modifiering tillsammans med systemingenjörerna, säger Marianne Friskman. 

Helikopter 14 kan transportera upp till 20 personer eller maximalt nio bårar. Den Försvarsmakten har sammanlagt 18 helikopter 14. Nio är utrustade för räddningsuppdrag och transporter, nio är utrustade för ubåtsjakt.