Äntligen Muck

Fredagen den 29 maj – en efterlängtad dag för rekryterna vid Försvarsmaktens tekniska skola. I nio veckor har de varit kvar på förbandet och i dag fick de återförenas med nära och kära. Det var en högtidlig ceremoni med musikkår, fanfarer, tal, medaljutdelning, utnämningar och slutligen en marsch ut genom grindarna.

Utmarsch genom grinden tillsammans med kompanichefen. Strax efter rekryterna passerat stängdes bommarna och grindarna som en symbolhandling. Foto: Ida Nylander/Försvarsmakten
Parad för FMTS fana, ett högtidligt och pampigt inslag under ceremonin. Foto: Ida Nylander/Försvarsmakten
Prydligt uppställda rekryter och befäl under ceremonin. Foto: Ida Nylander/Försvarsmakten
Bästa kamrat, Johanna Gyllencreutz. Grattis! Foto: Ida Nylander/Försvarsmakten
Bästa rekryt, Robin Busk Nilsson. Grattis! Foto: Ida Nylander/Försvarsmakten

Rekryterna har utbildats mellan nio och elva månader för att kunna ingå i ett tekniskt kompani under krigsförbandet 1. Operativa logistikbataljon. Våra mekaniker, tekniker, reservdelsmän, ledning- och sambandssoldater och logistiksoldater utför förebyggande och avhjälpande underhåll och är viktiga komponenter inom teknisk tjänst i Försvarsmakten.
– Det har varit ett intressant år med mycket ny kunskap och nya erfarenheter. Jag har fått ta del av en ny kultur och det här året har varit en upplevelse, summerar Halmstadbon Jakob Brandgård, lednings- och sambandsoldat.

Utbildningsåret blev inte riktigt som det var tänkt med anledning av Corona-pandemin. Det blev nio veckor utan hemresor i syfte att förhindra smittspridning mellan olika regioner men också för att Försvarsmakten ska kunna upprätthålla beredskap och lösa sina tilldelade uppgifter.
– Det var tufft i början när vi inte fick åka hem men vännerna här har verkligen peppat och lyft och vi är ett härligt gäng. Här är en sjukt bra kompisbubbla, berättar Jakob.

Under avslutningsceremonin fick två rekryter ta emot utmärkelser, det var ”Bästa rekryt” och ”Bäste kamrat”. Den första utses av kompaniet, alltså befälen, och den andra är rekryterna själva som utser. Bästa rekryt blev Robin Busk Nilsson och Bästa kamrat Johanna Gyllencreutz. Stort grattis till er!

Linda Bremer är kompanichef och en dag som denna lite extra stolt.
– Med Corona-pandemin blev det ett exceptionellt utbildningsår. Jag är stolt över både rekryterna och befälen som kämpat och hittat lösningar på de utmaningar som vi stött på. Nu står vi här och kan med gott samvete hålla en avslutningsceremoni, det känns bra, berättar hon. 

Kompanichefen själv fick ta emot förbandschefens coin, en silverplakett, som ett tack för väl genomfört arbete under stundtals utmanande förhållande. Grattis Linda! Plutonchefen och fänriken Oliver Alvesparr utnämndes till löjtnant av förbandschefen, Annelie Vesterholm. Grattis Oliver!

När ceremonin var genomförd var det dags för kompanichefen att ta med rekryterna på en sista marsch inne på området. Rekryternas marschsång löd:

”Martin Urban Caesar Kalle det är Muck”! Framme vid grinden stod befäl vid kompaniet och medarbetare från FMTS för att säga ”hejdå och lycka till”!

Det var en fin, om än annorlunda, ceremoni. Strålande sol, klarblå himmel, fågelkvitter och pampig marschmusik av Marinens musikkår, glada rekryter och en och annan glädjetår! Vi önskar er alla ett stort lycka till i framtiden, tack för er tid här, vi ses framöver!