Stort kliv mot större utmaningar

Månader av utbildning och förberedelser har lett fram till rekryternas hitintills största utmaning – övning i full bataljon. Pluton- och kompaniövningar har därmed stegrat och för första gången får rekryterna från artilleribataljonens tre olika kompanier möjlighet att samöva för att på så sätt skapa bästa förmåga för bataljonen som en enhet.

Rekryt Frida Jensen från Stockholm, sjukvårdare på förbandsplats. ”Under övningen hoppas jag på att få hantera många scenarion där jag får verka i min befattning som sjukvårdare” Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
En viktig del i bygget av förläggningsplatsen, att kamouflera. Här med hjälp av skogens tillgångar. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Sandra Gyllander och Ebba Elofsson, båda rekryter på sjukvårdsgruppen. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Under årets första bataljonsövning genomförs två dagar med artilleriskjutningar. Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
Chef artilleribataljon Kenneth Nygren om övningen. "Bataljonsövningen är viktig för att rekryterna mer konkret ska får se hur allt hänger ihop, att alla enheter på ett eller annat sätt är beroende av varandra". Foto: Viktoria Szakacs/Försvarsmakten
På bataljonen finns även sensorkompaniet. Här hittar vi eldledarna som efter att ha tagit ut koordinater, riktning och avstånd kan leda in den indirekta elden. Foto: Johan Ström/Försvarsmakten

Sol och några få minusgrader över kaserngården på Artilleriregementet i Boden, uppställning och sambandsprov – bataljonsövning 1 var därmed i startgropen. Förväntansfulla rekryter gjorde de sista förberedelserna innan utgruppering skulle till att ske. En övning som innebär ytterligare ett hack i den stegring som de pliktanställda har gjort sedan inryck förra året.
– Hittills har vi övat i en begränsad skala med bara vårt kompani, under övningen ska det bli riktigt kul att se hur allt vävs samman, sa rekryten och sjukvårdaren Frida Jensen från Stockholm.

Chefen för artilleribataljonen Kenneth Nygren fyller på:
– Bataljonsövningen är viktig för att öka rekryternas förståelse för artillerisystemet och deras förmåga att verka i deras befattning. Det är också viktigt att de mer konkret får se hur allt hänger ihop, att alla enheter på ett eller annat sätt är beroende av varandra.


Fokus omhänderta skadade

Precis som många andra rekryter på artilleribataljonen har stockholmaren Frida Jensen valt Boden som tjänstgöringsort tack vare möjligheterna till en ordentlig vinterutbildning.
– Än så länge har det varit en mild vinter, men det är klart att det för oss sörlänningar blir en utmaning ändå, sa Frida Jensen.

Ett uttalande som hon kan ha fått ångra då Boden dagarna efter bjöd på temperaturer ner på minus 25 grader.

Placerad som sjukvårdare på förbandsplats, en plats som med civila ögon kan ses som en vårdcentral, har Frida tillsammans med sina kamrater på sjukvårdspluton ansvaret för att omhänderta sjuka och skadade där förbandsplatsen är som en mellanstation från skadeplatsen och en eventuell vidaretransport till sjukhus. Under hennes första bataljonsövning någonsin hoppas hon på att få möjlighet att utöva just detta.
– Det känns såklart lite makabert att som sjukvårdare säga att man vill ha folk skadade, men det är då vi får öva så det hoppas vi på. Vi vill därför ha många scenarion där vi får visa det vi har lärt oss, verka i vår befattning helt enkelt.

På önskelistan över förväntningarna under övningen finns inte bara sjukvård.
– Vi på sjukvårdspluton har aldrig sett Archerpjäserna skjuta, så det vore såklart en bonus att få uppleva just det, avslutade Frida Jensen.