Välbesökt under Försvarsdagen i Visby

– Jag gjorde en översiktlig beräkning någon timme efter att våra aktiviteter startat och kom då fram till att utställningarna besöktes av drygt 1 500 personer. Min uppskattning är att under hela dagen har våra aktiviteter besökts av nästan 4 000 gotlänningar, vilket jag är mycket nöjd med, säger Mikael Moberg, planeringsansvarig för Försvarsdagen i Visby.

Drygt hundra anställda inom Försvarsmaktens olika förband fanns på plats på Visborgsslätt för berätta mer om sin verksamhet och utrustning. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Knappt 4 000 personer uppskattar major Mikael Moberg, planeringsansvarig för Försvarsdagen i Visby, besökte aktiviteterna vid Gotlands regementes gamla övningsområde på Visborgsslätt. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Sergeant Martin Taylor från Luftvärnsregementet var en representant från merparten av de förband som deltar i övningen Aurora 2017 när Försvarsmakten arrangerade en välbesökt Försvarsdag på Visborgsslätt. På bilden svarar Taylor på frågor från Visbybon Tina Wisth. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Att få chansen att leta efter en nedgrävd mina lockade många yngre besökare i samband med att Försvarsmakten arrangerade en Försvarsdag i Visby. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Major Mikael Mobergs leende är nästan lika skarpt som solens strålar över Visby. Under lördagen den 23 september var det dags för den stora Försvarsdagen på Visborgsslätt vid gamla Gotlands regemente.

De flesta av de förband, inklusive första jägarkompaniet från finska Björneborgsbrigaden, som Försvarsmakten övar under pågående Aurora 17 fanns på plats och rönte stort intresse från besökarna. Inte minst sjukhuskompaniets verksamhet och utrustning imponerade på Visbybon Toni Wisth.

– Jag bor på andra sidan det gamla regementsområdet så när chansen nu fanns att få lite mer inblick om vad försvaret har för utrustning ville jag gärna inte missa detta. Sjukhuskompaniets avancerade medicinska utrustning tycker jag är väldigt imponerade men det känns lite märkligt att det bara finns ett i hela landet, säger Toni Wisth.

Hon och hennes man står bara några meter från en av
luftvärnsbataljonens lavetter till robot 97, Hawk. Alldeles intill snurrar radarantenn från förbandets spaningsradar med uppgiften att spana i lufthavet och kartlägga möjliga hot.

Frivilliga försvarsorganisationer på plats

På väg hem efter ett par timmars besök är familjen Lorentzon från Visby.

– Jag gjorde lumpen som jägare vid dåvarande K 4 i Arvidsjaur och när nuvarande jägarförband är på plats ville jag spana in vad de har för utrustning och metodik i dag, säger pappa Peter.

Hans söner, Douglas, 10 och Victor, 6 är lite mer försynta över vad de uppskattade mest.

– Jag tycker i alla fall det var bra att militärerna förklarade hur de använder sina bilar och vapen, säger Douglas.

Även de frivilliga försvarsorganisationerna inom Försvarsmakten fanns på plats. I Lottakårens tält gjorde kokgruppchef Jannice Svensson allt hon och hennes kollegor kunde för att locka fler gotlänningar att bli fältkockar:

– Jag hoppas att vi kan få några napp i dag på personer som vi kan engagera i kåren och sedan utbilda till fältkockar, säger kokgruppchefen.

Hundens känsliga nos som sensor är ett mycket effektivt verktyg i jakten på en eventuell angripares sabotageförband. Men, hunden kan också vara lika mysiga att klappa… Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Kokgruppchef Jannice Svensson och hennes kollega, Annette Roos från Gotlands Lottakår försökte så gott det gick att intressera fler gotlänningar för att bli fältkockar i Hemvärnets organisation. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Familjen Lorentzon; pappa Peter och sönerna Victor, 6 samt Douglas, 10 från Visby var tre av de uppskattningsvis 4 000 gotlänningar som besökte Försvarsdagen på Visborgsslätt. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten