Unikt tillfälle för luftvärnet att öva mot amerikanska attackhelikoptrar

"Du följer målet med tumgreppet och avfyrar roboten med att att osäkra och trycka på knappen med spaken till höger om dig". Robotskytten Daniel Hansson visar handgripligt hur major Romanowski från amerikanska 12th Combat Aviation Brigade avfyrar det svenska robot 70-systemet.

Aurora 17. Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar.

Robotskytten Daniel Hansson från luftvärnsbataljonen i Halmstad visar major Romanovski hur robotsystem 70 handhas.
Aurora 17. Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar.

Robotskytten Daniel Hansson från luftvärnsbataljonen i Halmstad visar major Romanovski hur robotsystem 70 handhas.
Robotskytten Daniel Hansson från luftvärnsbataljonen i Halmstad visar major Romanovski hur robotsystem 70 handhas. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Aurora 17. Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar.
Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Aurora 17. Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar.

En pluton luftvärnskanonvagnar 90 under omgruppering var en syn som invånarna kunde se under tisdagen i utkanten av Visby.
Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Under flera dagar i samband med Försvarsmaktsövning Aurora 17 ges nu det svenska luftvärnet unika möjligheter att öva mot ett mycket kvalificerat hot – attackhelikoptrar av typen AH-64 Apache.

– För vår del är de planerade övningsmomenten unika tillfällen för våra förband att öva mot kvalificerade system som attackhelikoptrar. Dessutom kan vi under tiden som övningen går skala upp svårighetsnivån så att båda parter får en god utdelning av respektive systems insatser, säger momentövningsledaren, major Oskar Hullegård.

Flyger på lägsta höjd

De amerikanska Apachehelikoptrarna kommer inflygande bara några meter över de plöjda åkrarna, någon mil norr om Visby. I slutet av fälten står tre luftvärnskanonvagnar 90 samt ett antal eldenheter robot 70 redo att rikta in sina system mot de anflygande helikoptrarna. Tisdagens moment följdes, förutom ett antal utsända representanter för både svensk och internationell media även av delegationer från svenska och finska försvarsdepartementet, ledda av respektive försvarsminister. De amerikanska gästerna intygar att de också är mycket måna om att få ut så mycket som möjligt av samövningen.

– Det finns ett flertal viktiga målsättningar som vi hoppas kunna uppfylla med vårt deltagande. För det första är det viktigt för oss att öva logistiken som följer med att flytta förbandet från ett land till ett annat. För det andra får vi öva mot system som vi normalt inte stöter på samt inte minst får vi kunskap om hur den svenska Försvarsmakten med dess olika delar opererar vilket är nog så viktig om det blir aktuellt att vi ska samarbeta i ett andra sammanhang, säger major Romanovski.

Aurora 17. Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar.

Det finns flera goda skäl till varför vi ska delta i er stora övning. Ett är att det är viktigt för oss att förstå hur er försvarsmakt agerar och opererar om det skulle bli aktuellt med att vi ska delta i gemensamma operationer, säger major Romanovski från 12:e Air Combat Brigades andra bataljon.
”Det finns flera goda skäl till varför vi ska delta i er stora övning. Ett är att det är viktigt för oss att förstå hur er försvarsmakt agerar och opererar om det skulle bli aktuellt med att vi ska delta i gemensamma operationer", säger major Romanovski från 12:e Air Combat Brigades andra bataljon. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Uppdrag i Afghanistan

Han berättar att hans enhet varit engagerade i långvariga uppdrag i Afghanistan och gärna genomför sin strid under mörker.

– När vi flyger under dagtid är vi som mest sårbara och eftersom våra system är mycket väl lämpade för strid i mörker vill vi helst operera i mörker, förklarar Romanowski.

Förbandsinstruktören, kapten Fredrik Ingvarsson intygar de amerikanska gästerna givmilda inställning till att informera och diskutera hur de taktiskt utför sina uppdrag.

– Jag upplever det verkligen som en ”win-win”- situation då våra skyttar förklarar hur de agerar i vissa taktiska situationer och de amerikanska piloterna i sin tur berättar om hur de upplever hur vi kan agera för att bekämpa dem, säger Fredrik Ingvarsson.

Daniel Hansson inflikar också:

– Det känns bra att veta att piloterna tycker att våra system i vissa lägen är mycket besvärliga att hantera. Kul att vi kan göra livet lite surt för dem…

Aurora 17. Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar.

Major Oskar Hullegård från Luftvärnsregementet har tillsammans med sina amerikanska kollegor baserade i Tyskland planerat de övningsmoment där amerikanska attackhelikoptrar övar strid mot svenska luftvärnsenheter. På bilden samtalar Hullegård med av av de gästande piloterna, kapten Ryan Eckerson.
Aurora 17. Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar.

Major Oskar Hullegård från Luftvärnsregementet har tillsammans med sina amerikanska kollegor baserade i Tyskland planerat de övningsmoment där amerikanska attackhelikoptrar övar strid mot svenska luftvärnsenheter. På bilden samtalar Hullegård med av av de gästande piloterna, kapten Ryan Eckerson.
Major Oskar Hullegård från Luftvärnsregementet har tillsammans med sina amerikanska kollegor baserade i Tyskland planerat de övningsmoment där amerikanska attackhelikoptrar övar strid mot svenska luftvärnsenheter. På bilden samtalar Hullegård med av av de gästande piloterna, kapten Ryan Eckerson. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Aurora 17. Robot 70-enheter ur luftvärnet samverkade med en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4 i Skövde och övade mot amerikanska attackhelikoptrar.
Transporthelikoptern av typen Chinook från amerikanska 12th Air Combat Brigades bas i Tyskland sveper in över de nyplöjda åkrarna norr om Visby och robot 70-skytten får korn på målet. Foto: Stefan Bratt/Försvarsmakten