Nya kombattanter redo

För att öka den militära förmågan behövs kompetent personal, militär som civil, med god förståelse för uppgiften i krigsförbanden. Militärhögskolan i Halmstad (MHS H) har nyligen, med stöd av Försvarsutbildarna, genomfört en tre dagar lång kombattantutbildning för civil obeväpnad personal i Halmstads garnison som nu kan krigsplaceras och bidra till försvaret av Sverige.

14 civilanställda medarbetare i Halmstads garnison är nu kombattantutbildade och redo att krigsplaceras. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Gabriela Eriksson, HR–chef på MHS H, får koll på den personliga utrustningen. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Första exercispasset – ”vänster om” är inte helt lätt. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Det ska inte ta mer än nio sekunder att ta upp skyddsmasken ur väskan, sätta den på sig, göra andningsprov och anmäla klartecken. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Annicka Ericsson hjälper kollegan Anna Gärdenskog att justera skyddsmasken inför tillpassningskontrollen med tårgas. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Innan det är dags att gå in i den tårgasfyllda byggnaden där tillpassningskontrollen sker får man först känna lite på tårgasen utomhus. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Kontrollen har gått bra, skyddsmaskerna är täta! Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Magnus Gudmundsson får hjälp med sanering efter tillpassningskontroll. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
De blivande kombattanterna får känna på hur det är att förflytta sig med språng med skyddsmask på. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Instruktör Nalle Johansson, Försvarsutbildarna, visar Annicka Ericsson och Ameli Trygg hur en autoinjektor mot nervgas fungerar. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Sjukvårdsbår 2 monteras. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Kurschef Peter Stenfelt, Försvarsutbildarna, övervakar förflyttning av skadad. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Slutet gott, allting gott! Sjukvårdstäcket värmer med fördel flera personer. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

– Att vara krigsplacerad och kombattant har bara varit ett ord för mig sedan jag anställdes i Försvarsmakten för drygt ett år sedan, förklarar Gabriela Eriksson, HR-chef på MHS H. Nu har orden en konkret innebörd där jag förstår vilka rättigheter och skyldigheter jag har. Det vi har fått uppleva under de här dagarna gör också att jag känner mig mer som en i gänget och en del av krigsorganisationen.

Militära professionen i ett nötskal

Deltagarna har hunnit röra sig mellan allt från folkrätt och krigets lagar, uniformsbestämmelser och gradbeteckningar, Försvarsmaktens uppgifter och värdegrund, exercis, fältlunch, tillpassningskontroll av skyddsmask, försvarsmedicin till fysisk prestationsförmåga. Under vissa praktiska moment klappade hjärtat lite extra.

– Jag fick kliva ur min komfortzon litegrann när vi gjorde tillpassningskontrollen, medger Magnus Gudmundsson, projektledare för utveckling av nätbaserat lärande på Försvarsmaktens ledarskaps- och pedagogikenhet (FMLOPE). Men en sådan upplevelse växer man av!

Del av tiden under kombattantutbildningen får deltagarna bekanta sig med den personliga utrustningen som uniformen och hur den ska bäras, något som känns viktigt för deltagarna.

– Jag känner att den spelar roll för känslan av tillhörighet och det känns bra och tryggt att veta hur jag ska bära den vid de tillfällen framöver som det är lämpligt att ha den, konstaterar Magnus Gudmundsson. Det var dessutom en ganska skön känsla att inte behöva tänka på vad jag skulle ha på mig när jag gick till jobbet! Efter bara tre dagar känns det förvånansvärt naturligt.

Påbyggnad finns

Tre dagar går fort och hantering av vapen hinns inte med under den här grundläggande utbildningen.

– Här är det viktigaste att deltagarna vet vilka skyldigheter och rättigheter en kombattant och uniformerad person har, men också att deltagarna får en ökad förståelse för den militära professionen och verksamheten, förklarar Peter Stenfelt, kurschef för kombattantutbildningen. För de som ska bära vapen i sin befattning i krigsorganisationen och kunna försvara egen plats i terrängen bygger vi på med en tre veckor lång utbildning med fokus på vapentjänst, men även viss stridsteknik.

Kombattantutbildning - för alla civila medarbetare så tidigt som möjligt

Förväntningarna var lite blandade hos deltagarna inför utbildningen, men efter tre dagar är känslan i huvudsak positiv.

– Alla civila medarbetare borde få den här utbildningen så fort som möjligt när man anställs, åtminstone under det första anställningsåret, betonar Anna Gärdenskog, HR-generalist på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS). Det här var perfekt för mig nu när jag ska ha ut och besöka FMTS förband under övningen Aurora 17. Nu vet jag till exempel vad som förväntas av mig som kombattant och hur jag ska uppträda i uniform.

– Jag tror faktiskt att utbildningen även bidrar till att jag blir en bättre HR-chef i vardagen, berättar Gabriela Eriksson. De här upplevelserna gör nog att jag har bättre förståelse för verksamheten och de frågeställningar som mina yrkesofficerskollegor kommer med till mig.

Magnus Gudmundsson sammanfattar intrycken:
– Utbildningen gör mig inte till proffs på något sätt, men jag har en betydligt bättre förståelse för den militära professionen och känner mig mer som en del av Försvarsmakten och krigsorganisationen.