”ÖB i Prideparaden var science fiction”

Att överbefälhavaren skulle gå i Prideparaden var orealistiskt för 20 år sedan.
I dag är det verklighet, något som glädjer kollegan Alexandra Larsson, den första i Försvarsmakten att genomgå en könskorrigering och fortsätta arbeta i myndigheten.
– Det finns dock 51 veckor till om året att jobba med de här frågorna, säger hon.

Seminarium på Pride House under Stockholm Pride 2017 Foto: Petra Jäppinen/Försvarsmakten

1997 fanns inte en enda öppen HBTQ-person i Försvarsmakten.

Tjugo år senare går överbefälhavaren främst i myndighetens Pridparaddel. Hur det gick till diskuterades vid onsdagens seminarium i Pride House. Alma Persson, forskare vid Linköpings universitet och Alexandra Larsson, den första i Sverige att genomgå en könskorrigering och fortsätta arbeta inom Försvarsmakten var två av deltagarna.

Redan som barn var Alexandra fascinerad av flygplan, så att göra värnplikten inom Flygvapnet på Flygvapnets Underrättelseskola i Norrköping tedde sig naturligt i början av 1990-talet. Sedan blev det lika naturligt att fortsätta som officer på F10 i Ängelholm.

– Men då, i slutet av 1990-talet kände jag aldrig hur jag skulle kunna få ihop min värld med hur det såg ut i Försvarsmakten, säger Alexandra Larsson, nu strategisk arkitekt för myndighetens informationshantering vid Högkvarteret.

Stora förändringar

Ungefär samtidigt gjorde Krister Fahlstedt den första kartläggningen av HBTQ inom Försvarsmakten. Alma Persson konstaterar att det funnits perioder av stora förändringar, följda av perioder då frågan inte berörs i större omfattning. En stor förändring var dock när dåvarande ÖB Johan Hederstedt deklarerade att "Försvarsmakten inte kommer acceptera diskriminering av homo-, bi- eller transsexuella personer".

– Men då var det fortfarande inte tillåtet att gå i uniform i Pridetåget. Och att ha ÖB i samma tåg var science fiction, säger Alexandra Larsson.

På lördag går ÖB för femte gången främst för Försvarsmakten i Pridetåget. Mycket har alltså hänt, konstaterar både Alma och Alexandra.

– Nedsättande kommentarer som kunde sägas öppet på 1980-talet, ger kännbara konsekvenser i dag. Nu är jag nyfiken på hur den könsneutrala återinförda värnplikten kommer fungera med hänsyn till de här frågorna, säger Alma Persson.