Fältartisterna underhåller för första gången på den koreanska halvön

− Så professionella, så trevliga, så bra, säger Anders Stach som inom delegationen haft huvudansvaret för fältartisternas en vecka långa vistelse i Sydkorea.

Spelning vid UNC Security Battalion, på helikopterplattan/Camp Bonifas
Spelning vid UNC Security Battalion, på helikopterplattan/Camp Bonifas Foto: Swe NNSC/Försvarsmakten
Spelning på NNSC Camp i Panmunjeom Foto: Swe NNSC/Försvarsmakten
Spelning på NNSC Camp i Panmunjeom
Spelning på NNSC Camp i Panmunjeom Foto: Swe NNSC/Försvarsmakten
Spelning på Collier Field Fitness Center Yongsan base/Seoul
Spelning på Collier Field Fitness Center Yongsan base/Seoul Foto: Swe NNSC/Försvarsmakten

För första gången sedan Sverige inledde sitt militära engagemang på den koreanska halvön i september 1950, gästade en grupp om sju fältartister den svenska delegationen till den neutrala övervakningskommissionen, Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC). Gruppen genomförde tre spelningar, totalt nåddes fler än 1 000 personer ifrån olika länder och organisationer av artisternas musik.

− Det är fantastiskt och viktigt att Försvarsmakten gör en sådan här satsning även om vi är få svenskar på plats säger Anders Stach och fortsätter.
− Fältartisterna som organisation utgör ett unikt, enkelt och proffsigt koncept. Fältartisterna är ett högt värderat varumärke, de levererar och representerar Sverige och Försvarsmakten på ett alldeles lysande sätt. Nu har vi skrivit historia, de har gjort ett mycket fint och positivt avtryck här i Korea.

Den första spelningen genomfördes för bataljonen som svarar för den svenska personalens säkerhet i den demilitariserade zonen.  Den andra spelningen genomfördes i samband med NNSC årliga mottagning, vilken gästades av mer än 250 gäster. Bland gästerna fanns chefen för United Nation Command, tillika chef för de amerikanska styrkorna i Korea General Brooks, samt andra ledande sydkoreanska - och amerikanska representanter, diplomater och andra, för NNSC viktiga samarbetspartners. Den tredje spelningen genomfördes på Yongsanbasen i Seoul, till vilken hela garnisonens personal bjudits in.

− Detta var en succé, stort tack Fältartisterna och stort tack Försvarsmakten, avslutar Anders Stach.