Svenskt midsommarfirande i både Mali och Afghanistan

Redan flera dagar innan börjades det. Ordern var given och vidare planering påbörjades. Soldaten Lina var en av dem som tog på sig uppgiften att löva midsommarstången på campen i Timbuktu.

Midsommarstången kläddes med utklippta dekorationer i papper och plast i brist på levande blommor och blad. Foto: Kalle Bendroth/Försvarsmakten
En del av den svenska FN-truppen i Mali. Foto: Kalle Bendroth/Försvarsmakten
Här lagas Janssons frestelse på Camp Nobel i Timbuktu. Foto: Kalle Bendroth/Försvarsmakten
Förberedelser pågår inför firandet på Camp Marmal i Mazar-e-Sharif, Afghanistan. Foto: Carin Brosten/Försvarsmakten

Till ljudet av Gyllene Tider påbörjades arbetet som i brist på växtlighet istället fick göras med plastpåsar, tidningar, papper, reflexer och kanske viktigast: en stor dos fantasi.

Personalen, som tillhör den svenska styrka som bidrar till FN:s stabiliseringsinsats Minusma i Mali, engagerade sig inte bara i midsommarstång, utan hjälpte även till i köket med förberedelserna till midsommarmiddagen.

Ute på huvudförrådet hade grunden till stången redan gjorts klar och smyckats med kamouflagenät. Snart var även "löven" på plats.

Precis som vid allt midsommarfirande bjöd dagen på även på lekar (stafett), en ordentlig midsommarmiddag och avslutades i midsommarmörkret med frågesport.

Det blev ett också fint midsommarväder. Först varmt och fint, sedan ett kort regn som fick ner temperaturen.

Här pågår sillätandet för fullt på campen i Mazar-e-Sharif, Afghanistan. Foto: Carin Brosten/Försvarsmakten

Sill i Afghanistan

Knappt 7 200 kilometer därifrån, på Camp Marmal i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan firades svensk midsommar. Här var det svenskarna i Nato-insatsen Resolut Support Mission som bjöd in gäster till traditionellt firande. Midsommarfirarna möttes av en för kvällen tjusigt uppiffad midsommarstång, vackert dukade långbord i svenska färger och flaggspel i den 28 gradiga värmen.