Försvarsmakten omhändertar föremål vid gasledning i Östersjön

Försvarsmakten har beslutat att identifiera och omhänderta det föremål som hittats invid Nordstreams gasledning i Östersjön. Uppdaterad 151112

Öppet hav med solstrålar.
Öppet hav med solstrålar.
Gasledningen som ligger i svensk ekonomisk zon utanför Öland. Foto: Christian Wentzel/Försvarsmakten

Försvarsmakten har enligt tidigare beslut flyttat objektet till säker plats, cirka 1000 meter från ursprungsposition. Vädret i området är fortsatt blåsigt med höga vågor, vilket påverkar insatsen.

Tidgare publicerad text: Sedan tidigt på onsdagsmorgonen har Försvarsmakten enheter på plats för att undersöka hur omhändertagandet ska gå till. Vädret i området är blåsigt med höga vågor, vilket påverkar insatsen. I nuläget finns det ingen prognos för när arbetet kan vara slutfört.

Det var i fredags i förra veckan som Nordstream kontaktade Försvarsmakten och berättade att man upptäckt ett föremål invid gasledningen som ligger i svensk ekonomisk zon utanför Öland. Exakt vilket föremål det handlar om går inte att säga förrän identifieringen är avslutad. Arbetet sker i dialog med Nordstream.