Gotland runt med helikopter

Under de senaste åren har antalet helikoptrar som är lämpade för person- och materieltransport ökat i Försvarsmakten. Några som är prioriterade är Arméns jägarbataljon som den här veckan varit på Gotland och tillsammans med Helikopterflottiljen rekognoscerat inför årets arméövning.

Helikopter 14 över Visby hamn. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Delar ut 32. Hemvärnsbataljonen går igenom flygningen med sin helikopterbesättning. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Två helikoptertyper, grön HKP10 och grå HKP14, delar platta på F17 Visby. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Flyga över hav innebär att besättning och eventuella passagerare måste ha tättslutande överlevnadsdräkter om man måste nödlanda i vatten. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Hittills i år har första helikopterskvadronen i Luleå samverkat med Jägarbataljonen vid ett tjugotal tillfällen.

– Helikopterstöd är en nödvändighet för oss vi är ett förband som ska ha hög uthållighet, säger Mathias Holmqvist som är ställföreträdande chef för Arméns jägarbataljon. Men det handlar inte bara om materielförsörjning utan också om att snabbt komma på plats samt möjligheten till sjuktransporter.

Att han finns med till Gotland är en viktig del av förberedelserna för kommande övningar. Inför övningar brukar övningsledningen rekognosera, bland annat för att titta på lämpliga landningsområden.
– Vi måste tänka på det civila samhället och vill inte förstöra för markägare.

Fler får helikopterstöd

Med samtliga femton stycken helikopter 16 Blackhawk nu i Sverige, efter tjänstgöring i Afghanistan och modifiering av fyra helikoptrar, nio helikopter 14 samt under ytterligare några månader två av den äldre modellen helikopter 10 finns det fler helikoptrar i Försvarsmakten än på många år. Den här gången hade Helikopterflottiljen med sig fyra helikoptrar till Gotland. Något som Gotlandsgruppen och 32. Hemvärnsbataljonen kunde dra nytta av. 

Suveränt, var den spontana kommentaren från chefen för Gotlandsgruppen, Hans Håkansson efter ett par timmars flygtur över ön.
– Man får en helt annan uppfattning från luften. Vi har tittat på områden som skulle kunna bli tänkbara för luftlandsättningar, där vi i hemvärnet måste kunna genomföra fördröjningsstrid. Vi har också flugit över hamnar, flygfält och flera av de skyddsobjekt som är hemvärnets ansvarsområden.

Från stad till landsbygd

Hemvärnets uppgift är inte att försvara Gotland på egen hand utan att vara först på plats och förbereda för andra förband och Hans Håkansson berättat att det under de senaste två åren är fler och fler förband som kommit till Gotland för att öva. Ett sätt att ta sig dit är med helikoptertransport.

– Vi ska kunna verka över hela landet, säger chefen för första helikopterskvadron Per Olsson, och en sådan här vecka visar verkligen att vi har den förmågan. Över hela landet och som stöd åt olika typer av förband.