Fjällinstruktör i Afghanistan

Fjällinstruktörens kunskaper efterfrågas då laviner drabbar Afghanistan. Det har major Magnus Degerlund fått erfara efter att ha deltagit i senvinterns räddningsoperationer i de afghanska bergen.

Flygbild av by i dalgång, vägen avskuren av lavin.
By i dalgången som drabbats av laviner. Foto: Magnus Degerlund/Försvarsmakten
Flygbild över översvämmad flod.
I lägre terräng har floderna svämmat över efter nederbörden. Foto: Magnus Degerlund
Flygbild över snötäckta bergstoppar.
Över de höga bergen i Hindu Kush-massivet har det snöat stora mängder under senvintern. Foto: Magnus Degerlund/Försvarsmakten

Branta sluttningar, bergssidor med 45 graders lutning och snöfall har till och med imponerat den äkta "norrlänningen" Magnus Degerlund.

Alla förutsättningar för att laviner skall skapas finns längs stora delar av Panjshir-dalen i Afghanistan.
− Det är problematiskt att många afghaner bor längs dessa bergssidor eller är beroende av transporter längs de vägar som går genom lavinkäglor och lavinernas utloppszoner, säger Magnus Degerlund.
Hus har begravts, vägar har blockerats och man uppskattar att cirka 200 afghaner har dött av de hundratals laviner som självutlösts längs bergssidorna i de drabbade dalgångarna.

Räddningsinsatsen och öppnande av vägar i området stöds av Resolute Support Mission Afghanistan. Amerikanska UH60 Black Hawk, med erfarna besättningar, flyger ut officerare med olika nationaliteter som har specialkunskaper om laviner, elförsörjning samt underhåll av vägar, allt för att stödja den afghanska befolkningen och president Ghani i den extrema situation som uppstod.