Längst ut på linan

Kvart över fyra ringer klockan. Efter en snabb frukost på Camp Marmal är det dags att flyga de två milen till arbetsplatsen på militärbasen Shaheen. Som rådgivare på den afghanska arméns 209:e kår är Stefan Appehl längst ut på linan i det svenska bidraget i Afghanistan. Men också en viktig del av dess framtid.

Fyra män, tre i uniform och en civilklädd, lutande runt ett bord där troligen en karta ligger.
Före dagens dragning har Stefan Appehl ett planeringsmöte med planeringschefen, Dawod. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten
Fyra män i uniformer samtalar i en pelargång.
Tyska rådgivare efter morgondragningen. Till vänster syns chefen för alla rådgivarna på 209:e kåren, överste Thomas Greggersen som också är personlig rådgivare till generalmajor Vesa, chef för 209:e kåren. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten
Tre män i uniform. I mitten en man med svensk uniform omgiven av män i afghanska uniformer. Buskar och vimplar i bakgrunden.
Från vänster: biträdande operativa chefen, Abdullah, Stefan Appehl och planeringschefen Dawod. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten
Civil man i orange t-shirt bredvid man i uniform och solglasögon, båda ler mot kameran.
: ”Att åka som rådgivare är utvecklande både som person och i ens yrkesroll. I Afghanistan möter jag alla typer av utmaningar, exempelvis tid, logistik och språket. Men trots det, så fungerar det” säger Stefan Appehl. Här tillsammans med en lokal tolk. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten
Närbild på händer som håller en blå kåsa med ett svenskt regementsvapen tryckt mitt på.
En kopp te med jämna mellanrum håller både vätskebalansen och relationerna med afghanerna igång. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten

Med tidigare erfarenhet som ställföreträdande chef för den internationella planeringssektionen på Task Force Center, KFOR i Kosovo under 2008 är Stefan Appehl som klippt och skuren för rollen som rådgivare till cheferna för planerings- och genomförandesektionen på den afghanska arméns 209:e kårstab.

– Det är mycket lyckosamt att jag är rådgivare till den roll som jag tidigare haft själv, säger Stefan, som leder en grupp rådgivare på åtta personer från Sverige, Finland, Tyskland och Ungern.

I takt med att antalet rådgivare ökar får han snart ytterligare förstärkning av en svensk rådgivare samt ett antal från Turkiet och Lettland. Tillsammans arbetar de med den afghanska arméns planerings- och genomförandesektioner som består av 35 personer. Stefan är själv rådgivare till tre personer i huvudsak, chefen för planeringssektionen Dawod, samt chefen Ayel och hans ställföreträdare Abdullah på genomförandesektionen.

– De är tre mycket duktiga och kloka människor med många års erfarenhet av att planera och att leda operationer. Det är inte bara att komma hit och berätta hur de ska göra. Det är långt ifrån alltid som de följer min vilja, men de lyssnar alltid, säger Stefan.

Han understryker att det är afghanerna som planerar, beslutar, genomför och har ansvaret för alla sina operationer och att hans roll endast är rådgivande. Han kan däremot hjälpa till att koordinera stöd från Isaf i form av exempelvis flygunderstöd, när det krävs.

Konsten att kombinera och koordinera

Efter en morgondragning mycket lik den svenska, är det dags att ta tag i dagens planeringsmöte som rör en kommande operation i en av provinserna där de afghanska säkerhetsstyrkorna behöver återta initiativet från det väpnade motståndet. En dragning av läget och diskussioner om tillvägagångssätt för att lösa uppgiften väntar med stabschefen och en besökande general från försvarsdepartementet i Kabul.

– Jag och chefen för planeringssektionen har haft diskussioner innan dragningen. Det är min chans att påverka, men jag kan aldrig bestämma något, det gör chefen, säger Stefan.

Det område där han har mest att tillföra som rådgivare är erfarenheten av att kombinera och koordinera insatser så att alla beståndsdelar, exempelvis artilleri, infanteri och specialförband används effektivt. Men också hur det går att nyttja underrättelser, informationsoperationer och civilmilitär samverkan.

– Vi kallar det "comprehensive approach" eller allomfattande insatser, och där är vi betydligt mer erfarna än afghanerna, säger Stefan.

Efter att mötet med stabschefen är över tar Stefan ordet och summerar lägesbilden för att försöka få till ett bra samarbete mellan de olika parterna. Förutom representanter från 209:e kåren är även afghanska specialförband med sina rådgivare på plats. Sakta men säkert kommer de framåt och tar några steg till i planeringen i en av de många operationer de afghanska säkerhetsstyrkorna genomför för att hantera säkerheten i landet på egen hand.