Lotta fixar försäljningen

Mycket av den materiel som inte skickas hem från Afghanistan säljs på plats till afghanska företagare. Den som gör det möjligt är contract manager Lotta som har flera års erfarenhet av att göra affärer i landet.
– Ingen dag är den andra lik i Afghanistan och man ska alltid ha en B- och C-plan redo, säger hon.

Med en kranbil och tio man plockas SAE:s kontors- och boendebaracker ner på under en veckas tid. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten
Telefonen går varm hos contract manager Lotta. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten
Kranbilen drar ner tälttaket på SAE innan arbetet med att flytta undan containrar börjar. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten
SAE säljs inklusive allt civilt materiel, exempelvis våningssängar som tidigare använts av helikopterbesättningarna. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten
Viktigt att allt kommer med vid försäljningen, även nycklarna. Foto: Carl Mårtensson/Försvarsmakten

Det finns ingen annan från den svenska styrkan som flänger omkring på Camp Marmal så som contract manager Lotta. Med sin pickup styr hon från tidig morgon mellan uppgifter som sträcker sig från att möta och eskortera kunder, ordna inpasseringspapper, visa materiel som ska säljas till att samverka med andra nationer om tillstånd, uppställningsytor och flytt av containrar. Hennes uppgift är att sälja allt civilt materiel som inte ska skickas hem, skänkas eller förstöras på plats.
– Om det är värt att skicka hem materielen så skickar vi hem det. Men det är dyrt att transportera till Sverige, så kostnaden för transport i kombination med vilket behov som finns är det som avgör, berättar Lotta.

Lotta åkte för första gången till Afghanistan 2007, då som logistikassistent på insatsen FS 14. Men snart blev det mer än så. Vintern det året var ovanligt kall och ovanligt blöt så Lotta startade insamlingsprojektet ”Warm feet” för att köpa varma skor och gummistövlar till barnen i det svenska ansvarsområdet i Mazar-e-Sharif. Snart hade hon genom kontakter, gamla arbetsgivare och kollegor på plats samlat in över en halv miljon svenska kronor till projektet. Hon blev väldigt fäst vid landet och människorna hon mötte så efter hemkomsten i maj 2008 åkte hon fram och tillbaka till Afghanistan under de kommande två åren. Sedan bestämde hon sig för att flytta till Kabul för att arbeta med utveckling av hantverksproduktion, bland annat garn- och sticktillverkning av fårull.
– Dels var det en chans att försörja mig på det som tidigare varit min hobby, dels är Afghanistan ett spännande land fullt med spännande människor som jag ville tillbaka till.

Fyra år i Kabul

I nästan fyra års tid levde hon och arbetade i Kabul. Att vänja sig vid ett nytt affärsklimat var en del av omställningen, men framförallt var det en stor förändring att anpassa sig till ett annat säkerhetsläge än hemma. – Det kan exempelvis vara svårt att hinna till möten på grund av att något kan ha hänt på vägen dit. Ingen dag är den andra lik i Afghanistan och man ska alltid ha en B- och en C-plan redo. I rollen som contract manager är det främst administration inför försäljningar och praktiska saker i samband med hämtning av sålda varor som tar tid, framförallt om det är ett objekt som behöver monteras ned. På grund av säkerheten kan det vara svårt att komma in på Isafs baser och det krävs inte bara rätt papper utan också eskort innanför murarna.

Swedish Air Element är sålt

I maj avslutades den svenska helikopterinsatsen Swedish Air Element (SAE). I anslutning till flygplatsen på Camp Marmal låg tidigare deras kontorsutrymmen. I juni såldes det och i juli hämtades det av köparen Ahmad, en trogen kund till Lotta.
– Jag säljer allt på andrahandsmarknaden, till både privatpersoner och afghanska företag, från mina uppställningsplatser utanför Mazar-e-Sharif och i Kabul, säger Ahmad.

Inför varje försäljningsomgång skickas en inbjudan till visning av varorna ut till en kundlista bestående av främst afghanska konstruktionsföretag som arbetat eller arbetar på uppdrag av Isaf eller andra nationer med verksamhet i närområdet. Efter visningen på plats följer en budgivning som sköts av Försvarsexportmyndigheten, som genomför försäljningar på uppdrag av Försvarsmakten.
– Vid varje försäljningsomgång ingår det en eller flera ”batcher”, vi säljer inte lösa föremål. Kunden gör själv värderingen och lägger bud. Antingen är det färdigpackade containers, eller som i fallet med SAE, att kunden själv får montera ner och transportera bort sina varor, säger Lotta.

Under en veckas tid var Ahmad tillsammans med sin personal på plats för att plocka ner och transportera bort allt som ingick i affären. Förutom byggnaden, bestående av totalt 31 containers, ingick även möbler och inredning.
Och Lotta rullade raskt vidare till nästa försäljningsomgång.