Sveriges enda luftvärnsregemente Lv 6 ligger i Halmstad. Vår uppgift är att vara ett skydd mot hot från luften, som fientliga helikoptrar, flygplan, granater eller raketer.
Genom olika typer av sensorer som radarsystem kan de olika hoten upptäckas, identifieras och bekämpas av våra robotar. På så sätt kan vi skydda civilbefolkningen, byggnader och platser som är viktiga för samhället eller egna militära styrkor.
Luftvärnets huvuduppgift utförs alltså i luftrummet i samverkan med flygvapnet men regementet tillhör armén och förbandets soldater är även tränade i markstrid.
Officerare och specialistofficerare som specialiserar sig på luftvärn får sin utbildning vid Luftvärnets stridsskola som är en del av Lv 6.
Regementet har också ansvar för att utveckla luftvärnet inom Försvarsmakten. Det kan handla om allt från att utveckla taktik för strid, till att delta i arbetet med att ta fram ny materiel. Just nu pågår en uppgradering av Försvarsmaktens luftvärn, bland annat inför vi robotsystem 103.
Lv 6 har beredskap för insatser både nationellt och internationellt. Lv 6 är en del av Halmstads garnison.
18 november202215:02
I veckan avslutades plutonsbefälsskolan för värnpliktiga Pb-elever på Luftvärnsregementet i Halmstad. Utbildningen är krävande och ställer höga krav på personlig mognad och ledarskapsförmåga.
Efter flera veckor av teoretisk utbildning genomförs avslutet ute i fält. Stridsskjutningar varvas med fångtjänst och överlevnad samtidigt som Pb-eleverna har begränsat med mat och förläggningsmateriel. Sammantaget är det ett rejält prov för de blivande korpralerna innan de placeras ut på Grundutbildningsbataljonen för att börja leda.
Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
11 oktober202212:47
Högvakten är en symbol för rikets försvar och en del av en lång svensk tradition.
Arméns musikkår hörs i Gamla stan. Det är tjockt med folk som trängs längs avspärrningen på Stockholms slotts inre borggård. Mitt på planen står en pluton från Luftvärnsregementet, väl inrättad och väntar på avlösning medan vakthavande major Andreas Stjernström från Lv 6 läser en historisk beskrivning för mängden mobilkameror i händerna på utländska turister. Det är en regelbunden turistattraktion när högvakten avlöses. Musikkårens marsch ekar högt mellan slottsväggarna när nästa högvaktspluton, taktfast går in.
Alla förband går högvakt. Både värnpliktiga och anställda soldater från Luftvärnsbataljonen bevakar Stockholm slott och Drottningholm i oktober. Löjtnant Ivar Eriksson står utanför vaktflygeln intill vattnet i förmiddagssolen. Det var en bra dag att stå vakt vi ett av Sveriges vackraste slott.
– Här på Drottningholm har högvakten funnits sedan 1981 som en del av bevakningen av Konungen så det är en del av vårt kulturarv som binder samman generationer. Det finns en stolthet i det, säger Eriksson.
Han är vaktchef och har 30 soldater med sig som bor i byggnaden bredvid. Utanför postverksamheten återhämtar sig soldaterna genom att sova, äta och umgås i de utrymmen som finns tillgängliga. Veckan har varit lugn. Det är mest turister som tittar på slottet. Då och då kan någon överträda reglerna genom att stå eller gå på fel ställe. Då säger högvakten till.
Annat är det på Stockholms slott där aktiviteten är mer intensiv berättar Kapten Jonas Berg. Han är vaktchef sedan en vecka tillbaka och redogör händelserna vad som hänt.
– Vi har haft tre kungliga audienser. I de här fallen var det nya diplomater som blir kallade till slottet. De hämtas vid utrikesdepartementet av Hovstallet och körs i kortege upp hit. Vi skyldrar då gevär, flaggar och hälsar på dem. Förutom det har vi haft bevakning i samband med en stor middag med människor som gjort bra saker för Sverige, säger Berg.
Men det sker även händelser av skarpare natur som en kväll då ett brandlarm utlöstes i en närliggande byggnad.
– Vi fick rycka ut och understöda räddningstjänsten med att mota bort folk och spärra av området så de kunde jobba, säger Berg innan det blir dags att göra sig klar för att bli avlöst. Strax ska en ny pluton från Luftvärnsregementet avlösa kapten Bergs vaktlag. En välförtjänt ledighet väntar.
Text: Anders Fall
Foto: Alexander Gustavsson