Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten
Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten

Sveriges enda luftvärnsregemente Lv 6 ligger i Halmstad. Vår uppgift är att vara ett skydd mot hot från luften, som fientliga helikoptrar, flygplan, granater eller raketer.

Genom olika typer av sensorer som radarsystem kan de olika hoten upptäckas, identifieras och bekämpas av våra robotar. På så sätt kan vi skydda civilbefolkningen, byggnader och platser som är viktiga för samhället eller egna militära styrkor.

Luftvärnets huvuduppgift utförs alltså i luftrummet i samverkan med flygvapnet men regementet tillhör armén och förbandets soldater är även tränade i markstrid.

Officerare och specialistofficerare som specialiserar sig på luftvärn får sin utbildning vid Luftvärnets stridsskola som är en del av Lv 6.

Regementet har också ansvar för att utveckla luftvärnet inom Försvarsmakten. Det kan handla om allt från att utveckla taktik för strid, till att delta i arbetet med att ta fram ny materiel. Just nu pågår en uppgradering av Försvarsmaktens luftvärn, bland annat  inför vi nya toppmoderna robotsystem 98, förbättrad ledningsförmåga och bättre sensorer.

Lv 6 har beredskap för insatser både nationellt och internationellt.

Notiser Från Luftvärnsregementet - Lv 6

Luftvärnsregementet prisas som bästa praktikplatsen
7 december202012:58

Under en digital ceremoni under fredagen tilldelades Luftvärnsregementet (Lv 6) Halmstads kommuns pris som bästa praktikplatsen 2020. – Att få utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör rätt saker under praoveckan. Vi försöker låta ungdomarna testa en minivariant av värnplikten. De blir utmanade fysiskt, får information om Försvarsmakten och de får öva sitt säkerhetstänk, säger Anders Fall.

Två killar målar sina ansikten.
Att måla ansiktet för att maskera sig var en av många saker deltagarna på praoveckan på Luftvärnsregementet fick testa. Foto: Anders Fall/Försvarsmakten

Priset delades ut av kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman till rekryteringskoordinator Anders Fall och HR-generalist Linnea Fernström på Lv 6.

Lv 6 får priset för årets praktikplats med motiveringen: 
På fem dagar bygger de en unik lagkänsla bland elever där de förutom fysiska aktiviteter pratar mycket om Försvarsmaktens värdegrund, om respekt, lojalitet, ansvarskänsla och kamratskap. På ett strukturerat och naturligt sätt visar de upp Försvarsmakten som potentiell arbetsgivare med många olika yrkesgrupper. Utvärderingen visar att alla elever har otroligt kul.

– Med prao vill vi visa upp olika branscher och yrken för våra elever och Försvarsmakten har som arbetsgivare verkligen tagit detta på allvar. De har lyckat fånga elevernas intresse genom att besöka skolor och berätta om sina praoplatser. Totalt har 16 stycken tjejer och killar fått en upplevelse utöver det vanliga, säger Bob de Vries, Halmstads kommuns praosamordnare. 

– Att jobba med praoveckan är en höjdpunkt för oss också. Det är väldigt roligt att träffa ungdomarna och se dem dyka upp här spända och motiverade varje dag, säger Linnea Fernström.

Luftvärnsregementet - Lv 6
Fakta Luftvärnsregementet - Lv 6
  • Förkortning: Lv 6
  • Ort: Halmstad
  • Personal: 550
Så har vi räknat
Karta