På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Minska underrättelsehotet – Gör din del

Foto: TT

HÖGT UNDERRÄTTELSEHOT I ETT OSÄKERT OMVÄRLDSLÄGE

Underrättelsehotet mot Sverige och Försvarsmakten är högt. Information om Försvarsmaktens skyddsvärden är attraktiv. Gör din del för att skydda den.

Här kan du lära dig mer om hur underrättelsehotet yttrar sig, vilka hotaktörerna är och vad de är intresserade av liksom vad du kan göra för att skydda dig och våra skyddsvärden.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har gjort att det säkerhetspolitiska läget i närområdet är allvarligare och mer osäkert än på mycket länge. Detta påverkar säkerhetshoten mot Försvarsmaktens skyddsvärden – och det största säkerhetshotet är underrättelsehotet.

Ett flertal länder bedriver olovlig underrättelseinhämtning mot Försvarsmakten och Försvarsmaktens skyddsvärden, främst Ryssland och Kina. Underrättelseinhämtningen sker både i Sverige och utomlands.

Se filmen

Ryssland, som är den främsta hotaktören, har intressen som innefattar Sverige och närområdet. Det innebär att rysk underrättelseinhämtning riktas mot stora delar av Försvarsmakten, försvarsindustrin, totalförsvaret liksom mot de civila förmågor och den infrastruktur som Försvarsmakten är beroende av.

Sedan 2021 har fyra personer gripits misstänkta för olika former av spioneri och olovlig underrättelseverksamhet.

Ryssland har behov av underrättelseinhämtning inom vetenskap och teknik, och sannolikt kommer behovet av illegal teknikanskaffning från både den civila- och försvarsindustrin att öka. Svensk planering och åtgärder inför ett Natointräde, exempelvis etablering av Natostrukturer,  är nytillkomna underrättelsebehov.

Parallellt med underrättelseverksamheten försöker Ryssland genom vilseledning och olika påverkansoperationer även påverka svenskt beslutsfattande och förtroendet för den politiska och militära ledningen. Fokus för informationen på denna webbsida är dock underrättelsehotet.  

Även Kina har intressen i Sverige, vilket inte väsentligt påverkas av kriget i Ukraina. Genom underrättelseverksamhet, akademiskt utbyte och företagsuppköp inhämtas kontinuerligt information och kunskap, framför allt inom ekonomi och teknologi. 

Frågor och svar

Kontakttagning

Främmande makts informationsinhämtning sker ofta med hjälp av tekniska hjälpmedel, till exempel cyberattacker och signalspaning. Viss information går dock endast att nå genom mänskliga källor. Då kan alternativet vara att värva en agent.

Läs mer om kontakttagning

PÅTRYCKNINGAR

Främmande makts behov av mänskliga källor är fortfarande ett allvarligt och konkret hot mot försvarsanställda.

Läs mer om påtryckningar

Falsk identitet

Ryska underrättelseofficerare kan uppträda med sina riktiga identiteter eller med falska alias som kan ha byggts upp under lång tid.

Läs mer om falska identiteter

Ryska underrättelse- och säkerhetstjänster

De ryska underrättelse- och säkerhetstjänsterna har en lång tradition av att bedriva kvalificerad underrättelsetjänst.

Läs mer om rysk underrättelsetjänst

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.