På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Falsk identitet

Ryska underrättelseofficerare kan uppträda med sina riktiga identiteter eller med falska alias som kan ha byggts upp under lång tid.

När underrättelseofficerare använder sina riktiga identiteter verkar de ofta under diplomatisk täckmantel och är knutna till ambassaden eller handelsrepresentationen i det aktuella landet. Andra underrättelseofficerare agerar under falsk identitet, oftast med andra, falska, nationaliteter. Dessa kallas för illegalister och byggs upp och verkar redan i fredstid. De styrs direkt från Moskva, men för att undvika uppmärksamhet har de inga synbara kontakter med andra ryska företrädare.

Systemen med falska och riktiga identiteter förekommer parallellt med varandra. 

Samtliga bedriver underrättelseinhämtning, teknikanskaffning, kontraspionage och påverkansoperationer. 

I april 2022 förklarades tre ryska underrättelseofficerare persona non grata – det vill säga icke önskvärda – i Sverige. Som ett svar på invasionen av Ukraina, utvisades sammantaget cirka 400 ryska misstänkta underrättelseofficerare från Europa under 2022. 

Utvisningarna medför att trycket på den kvarvarande personalen har ökat. Även den isolering som sanktionerna mot Ryssland innebär, skapar svårigheter för de ryska underrättelsetjänsterna att bedriva verksamhet från ambassader, konsulat och handelsrepresentationer. Troligen kommer Rysslands trängda läge att innebära ett större utnyttjande av illegalister, men även ökat fokus på cyberoperationer och inhämtning i andra länder mot svenska mål.

Att illegalism är betydelsefullt för Ryssland är ingen hemlighet. 2022 firade till exempel illegalistorganisationen inom SVR, Rysslands utrikesunderrättelsetjänst, 100 år. Putin har också beskrivit illegalism som ett mäktigt verktyg som i och med omvärldens försök att destabilisera Ryssland även i fortsättningen kommer att vara betydelsefullt.

CASE: RYSK ILLEGALIST MED SYDAMERIKANSK TÄCKMANTEL

Maria Adela Kuhfeldt Rivera, en socialt framgångsrik kvinna med tysk-peruanskt påbrå, var en riktig globetrotter. Under många år reste hon runt och bodde på olika platser i Europa, Sydostasien och Mellanöstern. Vid 30 års ålder slog hon sig ner i italienska Neapel.

Där var hon en framgångsrik smyckesdesigner och hade en stor, internationell bekantskapskrets, bland dem många officerare med koppling till Nato-högkvarteret i samma stad. Hon var även sekreterare i den lokala Lions-klubben och även där var många officerare aktiva. 

Men den 15 september 2018 köpte hon en enkelbiljett till Moskva och har aldrig återvänt till Neapel. Vad var det som hände?

Tio månader tidigare hade journalistnätverket Bellingcat i samarbete med en rad internationella medier påbörjat ett grävarbete som utmynnade i sanningen om Maria Adela Kuhfeldt Rivera. 

Genom öppna källor och offentliga arkiv, myndighetsuppgifter från Peru, läckta ryska databaser och intervjuer med vänner kunde Bellingcat avslöja att Maria Adela i själva verket hette Olga Kolobova och arbetade för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. 

Olga Kolobova blev aldrig påkommen med någon illegal aktivitet under sin tid i Neapel. Inte heller vet man om hon kom över efterfrågad information under sina år i staden.  

En verklig händelse, källa: Bellingcat

Du kan läsa deras artikel här

Frågor och svar

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.