På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Ryska underrättelse- och säkerhetstjänster

Foto: Försvarsmakten

De ryska underrättelse- och säkerhetstjänsterna har en lång tradition av att bedriva kvalificerad underrättelsetjänst. De förfogar över omfattande resurser där både egen personal och ett brett nätverk av ombud systematiskt och långsiktigt arbetar med närmanden, inhämtning och påverkan i och mot Sverige.

GRU, SVR och FSB har delvis överlappande uppdrag och samarbetar med varandra för att uppnå gemensamma strategiska mål. Det handlar om fortsatt maktinnehav för den nuvarande regimen och liksom ett stort internationellt inflytande. Den absolut viktigaste prioriteten för de ryska säkerhets- och underrättelsetjänsterna just nu är att ge stöd till att vinna kriget i Ukraina.

GRU liksom FSB och SVR är att betrakta som militära organisationer, då man har militära lydnadsförhållanden och väpnade förband för specialoperationer trots att man inte lyder under försvarsministeriet.

GRU – Rysslands militära underrättelsetjänst 

GRU är den äldsta av specialtjänsterna och är mycket viktig för den ryska underrättelseinhämtningen. Många av de mest högprofilerade ryska specialoperationerna har utförts av GRU. GRU:s uppdrag är att inhämta och analysera underrättelser på strategisk och operativ nivå, leda specialförbandsverksamhet och delta i påverkansoperationer. Underrättelseinhämtningen riktas både mot militära och civila områden. Ryska militärattachéavdelningar vid ambassaderna lyder under GRU.

FSB – Rysslands säkerhets- och underrättelsetjänst 

FSB:s uppdrag omfattar kontraspionage, kontraterrorism, utrikes underrättelseverksamhet, gränstjänst, påverkansoperationer, informationssäkerhet och motverkan av kriminalitet. 

SVR – Rysslands utrikesunderrättelsetjänst 

SVR är framförallt en underrättelsetjänst som inhämtar mot politiska mål, vetenskap och teknik samt deltar i påverkansoperationer. Uppdraget omfattar också kontraspionage och kontraterrorism utanför Rysslands gränser. 

Frågor och svar

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.