På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Påtryckningar

Foto: Kaboompics

Främmande makts behov av mänskliga källor är fortfarande ett allvarligt och konkret hot mot försvarsanställda. Under utlandsresor är utsattheten extra stor. Försvarsanställda rekommenderas sedan en tid tillbaka att helt avstå resor till Ryssland, Kina, Iran och Belarus.

Främmande makt har under många år kartlagt Försvarsmaktens personal, verksamhet och leverantörer. Det är sannolikt att försvarsmaktspersonal som återkommande reser till Ryssland riskerar att bli mål för deras verksamhet. 

För att få tillgång till efterfrågad information närmar man sig oftast den svagaste länken. Därför är det viktigt att alla som hanterar skyddsvärden har kunskap om i vilka situationer sårbarheter uppstår. 

På senare år har antalet incidenter där försvarsanställda råkat illa ut i samband med resor ökat. Främmande makts underrättelse- och säkerhetstjänster har blivit mer aggressiva i sina metoder. Individer inom totalförsvaret, däribland försvarsmaktsanställda, har blivit intagna till förhör, utsatts för närmanden och har övervakats eller trakasserats. 

Både påtryckningar och utpressning används för att förmå enskilda individer att samarbeta. Särskilt sårbara är de som har familj och släkt i landet i fråga eftersom dessa kan utsättas för påtryckningar. 

Eftersom främmande makt helst utför rekryteringar på eget territorium rekommenderas personal i Försvarsmakten att undvika alla typer av resor till Ryssland, Kina, Iran och Belarus. Rekommendationen gäller även hemvärnssoldater, frivilligpersonal, officersaspiranter och värnpliktiga.

RYSSLANDSRESA MED FÖRDRÖJNING

En grupp svenskar med koppling till försvaret reser till Ryssland. Under vistelsen upptäcker de att de övervakas relativt öppet. De som följer efter dem gör ingen hemlighet av att de finns i närheten. 

Vid hemresan blir de stoppade i tullen. De får sitt handbagage noggrant genomsökt, men inga överträdelser mot tullbestämmelserna kan konstateras och gruppen får passera. 

Efter tullkontrollen vinkar den ryska säkerhetstjänsten in dem till enskilda förhör. Det är uppenbart att de är väntade eftersom det redan finns svenska tolkar på plats. De får sitta i separata rum utan möjlighet att kommunicera med varandra och uppfattar att det som sägs misstolkas och vänds emot dem. 

En mängd frågor ställs, bland annat om syftet med resan. En av individerna meddelas – felaktigt – att denne har lämnat oriktiga uppgifter i sin visumansökan, vilket är ett lagbrott i Ryssland. 

Under ett av förhören kommer en okänd person in i ett av förhörsrummen och hämtar individens pass och boardingkort. Han meddelas även att hans väska återigen ska sökas igenom. 

Efter långa förhör släpps individerna och kan fortsätta sin resa hemåt. 

Baserad på en verklig händelse.

Vanliga frågor

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.