Patrullhunden - med nos och öron i Hemvärnets tjänst

Hundarna är viktiga sensorer för Försvarsmakten med uppgifter som bland annat patrullering och spårning. Svenska Brukshundklubben, SBK, har en nyckelroll i rekryteringen och utbildningen av hundar och förare till Hemvärnet.

tjänstehund
tjänstehund
Barvatorp’s Ozca är redan godkänd tjänstehund och visar deltagarna hur ett spår ska tas. Foto: Grethe Gabrielsson/Försvarsmakten
utbildning patrullhund
Överste Lars Karlsson, chef för Norra militärregionen i samtal med Lina Illikainen, instruktör, Sara Stålnacke och Satish Strömberg som deltar på kursen. Foto: Grethe Gabrielsson/Försvarsmakten
 Utbildning av patrullhund för Hemvärnet med 
 Svenska Brukshundklubben, SBK
Ann Helen Thun, professionell dressör och instruktör med de egna hundarna Lovis som är en Alaskan Husky och Leia som är en Belgisk malinois. Foto: Grethe Gabrielsson/Försvarsmakten

I början av sommaren genomfördes en patrullhundskurs i Norrbotten. Några av deltagarna är helt nya i Hemvärnet och utbildar sin första tjänstehund. Andra är erfarna hundförare som utbildar sin andra eller tredje hund, då den hund de har i tjänst är på väg in i pensionärstillvaron. Det är intensiva veckor för deltagarna som kommer från hela norra militärregionen.

Sara Stålnacke från Kiruna med mallen Uno är ny i Hemvärnet och deltar på sin första kurs.
– Det har varit intensiva och roliga dagar, säger Sara. Jag har lärt mig oerhört mycket den här veckan. Nu ska vi hem och träna inför nästa kursvecka i slutet av juli.

Även Satish Strömberg från Umeå med portugisiska vattenhunden Molly är ny.
– Det har varit mycket lärorikt. Det är otroligt att se vilken utveckling vi har gjort på bara en vecka.

Instruktörerna avgörande

Engagerade och kunniga instruktörer är en förutsättning för att Försvarsmakten får tillgång till vältränade och effektiva patrullhundar som kan bidra till ökad säkerhet och ett starkt försvar.

Ann-Helen Thun är dressör till yrket och instruktör på Patrullhundskursen som arrangeras av SBK Övre Norrlandsdistriktet.

Nästa steg

Hundförarutbildning är nästa obligatoriska del av grundutbildningen för den som utbildar och certifierar sin första patrullhund. Den ger goda kunskaper i hur hund nyttjas i förbanden och är en bra grund för att du med din sensorhund ska kunna verka i en grupp. Hundförarens viktigaste uppgift är att läsa hundens signaler och meddela gruppchefen.

 Utbildning av patrullhund för Hemvärnet med 
 Svenska Brukshundklubben, SBK
Camilla Selin med sin tyska schäfer Eska som är den tredje hunden hon utbildar till patrullhund i Hemvärnet. Foto: Grethe Gabrielsson/Försvarsmakten

Camilla Selin är sensor/hundbefäl i Hemvärnet och remonterar. Det vill säga att hon utbildar en ny hund som ska ersätta den hon är på väg att pensionera. Camilla är även instruktör på Hundförarutbildningen.
– Även om man har flera års erfarenhet av hundträning är det givande att få en uppfräschning och påminnelse om dressyren, säger Camilla. Och man lär sig alltid något nytt.

Sensor/hundbefälen fungerar som stöd för både hundförare och kompanistab. De ska säkerställa ekipagens funktion och genomför årligen kontroller och upprättar dressyrplaner utifrån hundekipagens behov.

Vill du också bli hundförare? Läs mer om vägen till färdig patrullhund inom Hemvärnet här: (länk till extern webbplats)