Veteranerna från kriget i forna Jugoslavien hedras den 29 maj

Onsdagen den 29 maj hyllar Sverige alla som genomfört internationella insatser i rikets tjänst. Årets veterandag firas vid Sjöhistoriska museet i Stockholm, sänds på Youtube och högtidlighålls dessutom lokalt på ett flertal platser runt om i landet.

Kungen gör honnör vid en folksamling
Veterandagen 2023 på Gärdet i Stockholm. Även i år hålls ceremonin vid minnesmärket Restare. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Pansarbil med FN-soldater på lerig väg
Svenska soldater på patrull i bosnisk by under BA03. Foto: Sven-Åke Haglund/Försvarsmakten

– Veterandagen är ett tillfälle att hylla Sveriges utlandsveteraner och hedra minnet av dem som betalat det högsta priset i rikets tjänst i krig och konflikt runt om i världen, säger Joakim Karlquist, chef för Försvarsmaktens Veterancentrum.

Det här året uppmärksammas särskilt de utlandsveteraner som tjänstgjorde på Balkan under åren 1991 -2000. Under dessa år bidrog Sverige med nästan 10 000 personer i Bosnien, Kroatien, Nordmakedonien, Serbien, Albanien samt Ungern.

I år är hela området inhägnat och samlat utanför Sjöhistoriska muséet och sträcker sig ner mot promenadstråket invid Djurgårdskanalen. Veterandagen inleds med att flaggor hissas kl 08 vid såväl Riksplan (riksdagen) som Sjöhistoriska museet. Dagen avslutas med att flaggorna halas kl. 21.

I samband med Veterandagen premiärvisas dessutom första delen av en dokumentär om Försvarsmaktens insatser i kriget i det forna Jugoslavien. Den kan också ses på Försvarsmaktens kanal på Youtube. Andra delen av dokumentären släpps på samma kanal den 5 juni.

Uppskattningsvis kommer cirka 5000 besökare till årets veterandag vid Sjöhistoriska museet för att se statsceremonin med kransnedläggning och uppvisningar. Ceremonin direktsänds från kl 13:30

Se hela programmet här.