Militär pompa och ståt när kungen hyllades

Hundratusentals åskådare följde jubileumskortegen i samband med firandet av kungens 50 år på tronen. Utmed kortegevägen genom centrala Stockholm på lördagen stod paraderande styrkor från i stort sett alla Försvarsmaktens förband och en mängd frivilligorganisationer.

På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
Foto: Försvarsmakten
På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
Foto: Försvarsmakten
På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
Foto: Försvarsmakten
På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
Foto: Försvarsmakten
På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
Foto: Försvarsmakten
På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
Foto: Försvarsmakten
På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
Foto: Försvarsmakten
På eftermiddagen den 16 september färdades Kungen och Drottningen i hästanspänd kortege genom centrala Stockholm med anledning av Kungens 50-årsjubileum som Sveriges statschef. Den avslutande delen av kortegevägen till Kungl. Slottet skedde med den kungliga slupen Vasaorden.
Foto: Försvarsmakten
I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten
I år firar H.M. Konungen 50 år som Sveriges statschef. Kungen uppsteg på tronen den 15 september 1973. Han är Sveriges genom tiderna längst regerande monark.
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Fredagen 15 september var det på dagen 50 år sedan kung Carl XVI Gustaf tillträdde. Han avlade kungaeden 15 september 1973 och efterträdde då sin farfar Gustav VI Adolf. Carl XVI Gustaf är därmed den kung som regerat längst. 

Under lördagen den 16 september var det dags för hästanspänd kortege med kungen och drottningen genom Stockholms gator. Nio musikårer spelade, trupper skyldrade gevär och fanor fördes till hälsning. Flygvapnet gjorde överflygningar och marinen genomförde en avslutande färd med kungaslupen Vasaorden från Skeppsholmen till Logårdstrappan.

Omkring 3 000 personer från Försvarsmakten deltog i firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. Här är en bildkavalkad från helgens festligheter.