Pansarterrängbil 300 på Livgardet: det nya fordonet för försvaret av Stockholm

Snart rullar nya pansarterrängbilar in på Kungsängens garnison. Pansarterrängbil 300 levereras från augusti och framåt – nu förbereder sig Livgardet inför den första leveransen.

Fordonet åker på ett fält.
Fordonet åker på ett fält.
Förserien som levereras till Livgardet kommer att testas och utvärderas. Erfarenheterna därifrån ska sen till huvudserien. Foto: Patria

Armén växer och i försvaret av Sverige ska pansarterrängbilar transportera många av de soldater som försvarar landytan från marken. Nya pansarterrängbilar ska höja arméns förmåga ytterligare, och i försvaret av Stockholm utgör nya Pansarterrängbil 300 en viktig del. Därför ska Livgardet tilldelas ett större antal av fordonet de närmaste åren ­– de första kommer redan efter sommaren.

Förberedelserna rullar på

Livgardet förbereder sig redan nu för att ta emot fordonen. Flera officerare har genomgått dels tekniska utbildningar, dels förarutbildningar, hos den finska tillverkaren Patria. Björn Rosenblad, chef för Livgardets mekanikerskola för pansarterrängbil, var i Finland för att utbildas på fordonets tekniska delar:

– Vi fick systemtekniska kunskaper om fordonet. Till exempel hur underhåll sköts, hur man plockar ut motoraggregat och liknande. Under värnpliktsutbildningen kommer vi som utbildats på Pansarterrängbil 300 från mekanikerskolan att utbilda värnpliktiga mekaniker på fordonssystemet under deras grundutbildning.

En viktig pusselbit i arméns utveckling

Livgardet är först ut med Pansarterrängbil 300 i Försvarsmakten och tar inledningsvis emot en förserie av fordonet.

– Eftersom de första vagnarna är en förserie kommer vi tillsammans med Markstridsskolan genomföra tester och utvärdera fordonet. Erfarenheterna därifrån ska sen till huvudserien. Så Livgardet utgör en viktig del i införandet där vi kan påverka hur resterande vagnar ska se ut för att fungera så bra som möjligt, säger major Jonas Landqvist, införandeansvarig för Pansarterrängbil 300 på Livgardet.

Efter att förserien har utvärderats kommer huvudserien av Pansarterrängbil 300 levereras till regementet. Livgardet kommer vara det förband som förfogar över det allra största antalet av 300-vagnarna. Fordonen kommer spela en viktig roll i att bygga den brigad som växer fram på regementet.

– De här fordonen är lämpade för försvaret av Stockholm. De är också tekniskt enkla, är enklare att utbilda på och ger dessutom bättre sikt för förare och vagnchef i jämförelse med dagens Pansarterrängbil 360, säger Jonas Landqvist.

Om Pansarterrängbil 300

Längd: 7,5 m

Bredd: 2,9 m

Maxfart: >100 km/h

Axlar: 3 stycken, drift på samtliga

Plats för 10 soldater + förare och vagnchef

Civil benämning: Patria 6x6

Fördelar: tekniskt enkelt system, god sikt för förare och vagnchef

Huvudsyfte: trupptransport. Huvudserien kommer även ha vagnar med anpassade förmågor, såsom ledningsvagnar och sjukvårdsvagnar.