Halmstads garnisons muckceremoni lockade storpublik

Under nationaldagen genomfördes Halmstads garnisons första gemensamma muckceremoni på Stora torg i centrala Halmstad. Värnpliktiga från FMTS och Lv 6 mottog samhällets tack för sina insatser.

grönklädda soldater
grönklädda soldater
Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
anhöriga möter soldater som muckar
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Soldater i uniform marscherar
Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
soldater uppställda
Foto: Anders Fall/Försvarsmakten
Soldater möter anhöriga
Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Två militärer och ett folkhav
Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Militärer uppställda med basker
Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Soldat och hund
Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Garnisonsstaden Halmstad bjöd på strålande sommarväder när 400 soldater under nationaldagseftermiddagen marscherade från Norre katts park, via Storgatan, till Stora torg. Utmed marschvägen stod anhöriga och allmänhet. Det vinkades och fotograferades. Alla ville få en skymt ut av just sin värnpliktige.

Väl på torget väntade en ännu större folksamling som samlats för att ta del av Halmstads garnisons muckceremoni.
– Detta är vårt och samhällets sätt att säga tack till er som snart marscherar ut från kasernerna för sista gången i år, inledde garnisonschef överste Mikael Beck som också är chef för Luftvärnsregementet. 
Han fortsatte med att påminna alla som samlats på torget om det allvarliga omvärldsläget.
– Februari 2022 har förändrat spelplanen för oss alla, sa han och han bad de församlade att skänka en tanke till Ukraina och dess folk som i detta nu försvarar sitt land och det de tror på.

Halmstads garnisons värnpliktiga kommer från Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) och Luftvärnsregementet (Lv 6). Anders von Sydow, chef för FMTS, tackade de anhöriga i publiken för att Försvarsmakten fått låna deras nära och kära i nästan ett år. Han utlovade också förbättringar.
– När vi lämnar tillbaka er är det en uppdaterad och utvecklad modell ni anhöriga får hem. En mer självgående modell med längre aktionstid och smartare programvara, sa han.

Under ceremonin utsågs bästa kamrat och bästa värnpliktige på kompaninivå, och Luftvärnsförbundet delade ut stipendier. Samtliga värnpliktiga fick under ceremonin motta Försvarsmaktens grundutbildningsmedalj. Medaljen tilldelas de som genomfört värnplikten med godkänt resultat så att de kan krigsplaceras.
– Till alla värnpliktiga som står framför mig idag – bär den med stolthet, sa Anders von Sydow.

Talade gjorde också kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson och landshövding Brittis Benzler. De tackade båda soldaterna för deras insatser. Stefan Pålsson vände sig särskilt till och välkomnade de värnpliktiga som efter muck väljer att stanna i Halmstad.
– Det är en fantastisk tillgång att ständigt få nya invånare i vår stad tack vare Försvarsmakten, sa han.

Inramningen av ceremonin var väl värdig nationaldagen det år Sverige firar 500 år av självständighet. Hallands hemvärns musikkår spelade, två Gripenflygplan gjorde en överflygning och när fänrik Hellström tog ton så att hela torget kunde enas i nationalsången var stämningen så högtidlig att den framkallade rysningar.

När ceremonin var slut tog ett glatt kramkalas över. Stolthet, glädjetårar och berömmande ord som så småningom ersattes av familjefotografering. Mormor, farmor, lillebror och hunden – alla ville ha ett foto på sig och sin värnpliktige.