Försvarsmaktens anseende stärktes mest

Försvarsmakten är en av de fem myndigheter som allmänheten har störst förtroende för, och den myndighet vars anseende ökat mest sedan 2022. Detta enligt Kantar Publics undersökning Anseendeindex myndigheter 2023.

Soldater i skogen
Soldater i skogen
Försvarsmaktens förtroende är på stark frammarsch. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Försvarsmakten ligger i topp när det gäller allmänhetens förtroende för svenska myndigheter. Det är också den myndighet som uppvisar den största ökningen i förtroende jämfört med 2022 (14 procent).
 
– Även om man tittar långsiktigt är det en klar trend att förtroendet för Försvarsmakten ökar. Det beror självklart på omvärldsläget, men också på personalens gedigna arbete. Det är ett förtroende vi uppskattar och kommer att förvalta, säger ÖB Micael Bydén.
 
I listan över de 46 myndigheter som ingick i undersökningen ligger Försvarsmakten på femte plats efter Kustbevakningen, Valmyndigheten, SMHI och Folkhälsomyndigheten. Försvarsmaktens ökning från 2022 är åtta punkter på Kantar Publics skala, eller 14 procent.
 
Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public, påverkas bilden av Försvarsmakten mycket av kriget i Ukraina och synligheten det medför.
 
Undersökningen bygger på 9 500 intervjuer som genomfördes i maj 2023.