JEF-styrka säkrade Oskarshamns flygplats

Under Aurora 23 sattes JEF-samarbetet på prov när svenska soldater tillsammans med soldater från Storbritanniens marinkår övade i Oskarshamn. Momentet gick ut på att säkra och försvara Oskarshamns flygplats.

Siluetter av soldater vid båtar
Siluetter av soldater vid båtar
De brittiska soldaterna från Royal Marines Commando anlände i ribbåtar och möttes upp av hemvärnssoldater. Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten
Siluett av soldat som springer
Sverige är sedan 2017 med i det internationella samarbetet JEF, Joint Expeditionary Force. Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten
Brittiska och svenska soldater som övar tillsammans.
Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten
Brittiska och svenska soldater som sitter på en kajkant.
Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten
Brittisk och svensk soldat i samtal.
Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten
Under Aurora 23 sattes JEF-samarbetet på prov när Försvarsmakten tillsammans med soldater från Storbritanniens marinkår övade i Oskarshamn. Momentet gick ut på att säkra och försvara Oskarshamns flygplats.De brittiska soldaterna från Royal Marines Commando anlände under natten i ribbåtar med en rekognoseringsstyrka och möttes upp av hemvärnssoldater ur 354:e underrättelsekompaniet.
Momentet i Oskarshamn gick ut på att säkra och försvara flygplatsen. Foto: Hampus Andersson/Försvarsmakten

De brittiska soldaterna från Royal Marines Commando anlände under natten i ribbåtar med en rekognoseringsstyrka och möttes upp av hemvärnssoldater ur 354:e underrättelsekompaniet.

– Vi har blivit mottagna precis så som man vill bli mottagen, vilket vi är tacksamma för. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med svenskarna, säger en brittisk soldat.

Efter att ha spanat och förberett sig tog soldaterna sig sedan gemensamt till flygplatsen.

JEF, som står för Joint Expeditionary Force, är ett internationellt samarbete som Försvarsmakten sedan 2017 är en del av. Utöver Sverige ingår nio andra länder i samarbetet. Syftet är att snabbt kunna agera tillsammans när säkerheten i till exempel Östersjöområdet utmanas.